Utorak
30.09.2008.

Kino Booksa: O silovanju oka
A+ A-

Uz osebujan natjecateljski program i more klasika avangardnog filma, u popratnom programu O silovanju oka prikazani su redateljski uratci kultnih pisaca. Za one koji nisu mogli uživati u projekcijama u Studentskom centru, donosimo ih u youtube formatu. A u Silovanju oka sudjeluju: Towers Open Fire (apokaliptični kolaž Antonyja Balcha i Williama S. Burroughsa), Film Alana Schneidera i Samuela Becketta s Busterom Keatonom u glavnoj ulozi i kontroverzni gay klasik Jeana Geneta Un chant d'amour. U programu je trebao biti i film legendarne iranske pjesnikinje Forugh Farrokhzad Khaneh siah ast (Kuća je crna), ali zbog tehničkih poteškoća nije prikazan. Kino Booksa, međutim, funkcionira u najboljem redu, pa iranski film sniman u koloniji gubavaca pogledajte na kraju članka.


Apokaliptični Tornjevi

Legendarni junky beat generacije, William S. Burroughs, osim književnosti (Goli ručak, Nježni stroj, Queer), bavio se slikarstvom i filmom. S underground filmašem Antonyjem Balchom autor je nekoliko eksperimentalnih filmova, a mi vam donosimo hipnotički i uznemirujući Towers Open Fire (Tornjevi pucaju), film o propasti tržišta dionica, raspadu obiteljske idile sa soundtrackom kojega sačinjavaju citati sa scijentološkog tečaja. Film je sniman ručnom kamerom i u njemu se može vidjeti jedan od najranijih primjera sempliranja i manipulacije filmskom vrpcom.

   A. Balch i W. S. Burroughs: Towers Open Fire (1963.)


Biti znači biti opažen

Upravo su se za tom krilaticom povodili Samuel Beckett i Alan Schneider pri stvaranju svojeg Filma. Ekipu iz snova, osim Becketta i Schneidera, činili su i snimatelj Boris Kaufman, brat  ruskog filmskog maga Dzige Vertova i glavni (i gotovo jedini) glumac - slapstick legenda Buster Keaton. Gotovo potpuno nijemi film objedinjuje tradiciju ruskog i američkog nijemog filma, burlesku i nadrealizam. Hommage nadrealističkom filmu je vjerojatno i slijepo oko na početku i kraju Filma (aluzija na Andaluzijskog psa).

   A. Schneider i S. Beckett: Film (1965.) - 1. dio  

   A. Schneider i S. Beckett: Film (1965.) - 2. dio

   A. Schneider i S. Beckett: Film (1965.) - 3. dio


Neobuzdana homoseksualnost vs. malograđanska represija

Svoje bogato iskustvo iz francuskih zatvora dramatičarski enfant terrible Jean Genet pretočio je u kultni LGBT klasik najpoznatiji po sceni u kojoj dva zatvorenika odijeljena zidom ćelije razmjenjuju dim cigarete preko slamke provučene kroz rupu u zidu.

Iz kataloga 25FPS - a:

"Genet je spojio eklektične utjecaje u radu koji nije samo nepogrešivo njegov - ravnajući se prema svojim prepoznatljivim motivima zatvora, nasilja, neobuzdane muške seksualnosti u sukobu s licemjernom represijom, da ne spominjemo prizore cvijeća - no daleko je najjača crta književnog autora (uključujući Samuela Becketta, Marguerite Duras, Yukija Mishimu i Alaina Robbe - Grilleta) koja transformira njihov fikcijski izraz s netaknutom scenografijom u čiste filmske pojmove. Genetov pomak točke gledišta lika vrtoglav je i pun energije, tjera na da se pitamo tko stvara koje značenje. Ova inovacija nagoviješta i utjecajan književni pokret novog romana majstora Alaina Robbea - Grilleta i Marguerite Duras."

   J. Genet: Un chant d'amour (1950.) - isječak

Cijeli film možete pogledati na www.ubu.com.


Poezija u koloniji gubavaca

Iako prvi i jedini film (osim jedne reklame) koji je režirala, film najveće iranske pjesnikinje Forugh Farrokhzad nagovijestio je novo doba iranskog filma, kojeg znamo najviše po Kiarostamiju i Makhmalbafu.

"Previše je ružnoće na svijetu. Ako pred njom zatvorimo oči, bilo bi je još i više." Tako Farrokhzad govori o svom filmu, u kojem nas suočava s izobličenim licem žene oboljele od gube, ali i njenim pogledom na sebe u odsjaju ogledala. Soundtrack filma čini autoričin suosjećajni glas koji čita odlomke iz Kurana i Psalma.

Možda manje poznata hrvatskoj publici, Farrokhzad je najznačajnija iranska pjesnikinja dvadesetog stoljeća. Udala se sa 17 godina, rodila sina, no brak se ubrzo raspao, a bivši suprug dobio je skrbništvo nad sinom. Farrokhzad se preselila u Teheran, posvetivši se književnosti, doživjela živčani slom i upoznala kontroverznog filmaša Ebrahima Golestana s kojim je provela ostatak života. S 32 godine poginula je u prometnoj nesreći.

Poezija obilježena snažnim ženskim glasom nije naišla na odobravanje u konzervativnom Iranu. Zbirka Tavallodi Digar (Ponovno rođenje), predstavlja prekretnicu u suvremenoj iranskoj poeziji. Engleske, talijanske i francuske prijevode pjesama Forugh Farrokhzad potražite ovdje.  

   F. Farrokhzad: Khaneh siah ast / Kuća je crna (1962.) - 1. dio

   F. Farrokhzad: Khaneh siah ast / Kuća je crna (1962.) - 2. dio


Srđan Laterza

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.