Petak
17.10.2008.

Kino Booksa: Zagreb Film Festival 2008.
A+ A-

Književnost i film opet se vole javno, i to na šestom po redu Zagreb Film Festivalu, koji se od 19. do 25. listopada održava u prostorima Studentskog centra i kina Europa. Kino Booksa ljubiteljima pisane riječi i pokretne slike donosi pregled svih filmova ovogodišnjeg ZFF-a nastalih prema književnim predlošcima.


Nije Adaptacija nego Sinegdoha

Prvi redateljski uradak Charlieja Kaufmana, autora Adaptacije (Adaptation, 2002.), nije adaptacija književnog djela, ali je superzanimljiv film jednog od najtalentiranijih scenarista Hollywooda. Sinegdoha, New York (Synecdoche, New York, 2008.), dio natjecateljskog programa ovogodišnjeg ZFF-a, prati život glavnog lika Cadena (Philip Seymour Hoffman) koji ima problema s neuspješnim brakom s Adele (Catherine Keener) i karijerom koja se vrtoglavo sunovraćuje. Kad ga Adele napusti kako bi se bavila svojom umjetničkom karijerom u Berlinu, Caden se baca na svoju novu predstavu na Broadwayju. Caden pokušava ispuniti prazninu doma postavljanjem predstave, odabire vitka glumca (Tom Noonan) za ulogu svojeg dvojnika, prekrasnu glumicu (Michelle Williams) kao svoju ženu te vrckastu djevojku (Emily Watson) kao svoju simpatiju koja je u stvarnom životu još vrckastija blagajnica po imenu Hazel (Samantha Morton). Dok glumci pokušavaju reproducirati Cadenov život, komplikacije se gomilaju. Stvarnost i simulacija počinju doslovno razgovarati jedna s drugom, a Caden postaje ujedno lutka i lutkar na vlastitoj pozornici. Ako ste zaboravili što je zapravo sinegdoha, iskopajte svoje stare bilježnice iz hrvatskog, a u međuvremenu uživajte u traileru.

   C. Kaufman: Sinegdoha, New York / Syncdoche, New York (2008) - trailer


May, Grass i Kafka na hrvatskom tlu

Popratni program ZFF-a Film@CRO donosi izbor iz svjetskih produkcija snimanih u Hrvatskoj. Vjerojatno najpoznatije po činjenici da su snimane u lijepoj našoj su adaptacije djela Karla Maya s neustrašivim Winnetouom u glavnoj ulozi. Svi fanovi divljeg zapada sljedećeg će tjedna moći posegnuti za Blagom u srebrnom jezeru (Der Schatz im Silbersee, 1962), u režiji Harolda Reinla. Navijajte za Winnetoua i Old Schatterhanda u borbi protiv pohlepnih razbojnika.

   H. Reinl: Blago u srebrnom jezeru / Der Schatz im Silbersee (1962) - trailer


Za nešto zahtijevniju publiku Film@CRO nudi ekranizaciju Grassovog Limenog bubnja, u režiji autora mnogih adaptacija Volkera Schlöndorffa. David Bennent glumi Oskara, mladog sina obitelji Kashubian, u ruralnoj oblasti Danziga oko 1925. Na njegov treći rođendan Oskar dobije sjajan novi limeni bubanj. U tom trenutku umjesto da odraste u jednog od jadnih primjeraka odraslih ljudi koje vidi oko sebe, zakune se da nikad neće odrasti ni narasti. Kad god svijet oko njega postane neizdrživ, dječak počne lupati po svom bubnju, a ako mu netko pokuša uzeti igračku, on proizvede zvuk koji para uši i doslovno razbija stakla. Kako Njemačka tone u nacizam i rat, tako Oskar, koji uopće ne stari, nastavlja divljački udarati po svom bubnju.

   V. Schlöndorff: Limeni bubanj / Die Bleichtommel (1979) - trailer


Nesretni gospodin Jozef K. poznat je svima, a svoju beznadnu borbu s zloćudnim birokratskim aparatom vodio je na ulicama Zagreba, u Wellesovoj ekranizaciji iz 1962. sa Psihom Anthonyjem Perkinsom u glavnoj ulozi. Prisjetite se lektire i pogledajte poznate zagrebačke lokacije u Wellesovoj mračnoj filmskoj viziji.

   O. Welles: Proces / The Trial (1962) - početak


U programu Film@CRO pogledajte još i ekranizaciju romana istaknutog turskog književnika Yaºara Kemala Memed, moj sokole u režiji Petera Ustinova. Na programu je i ekranizacija Styronovog Sofijinog izbora (Sophie's Choice) u režiji Alana J. Pakule. Film o mladoj Poljakinji koja je iskusila holokaust stekao je kultni status, a Meryl Streep je za ulogu Sophie nagrađena Oscarom.

 
Totalitarna društva, žicanje po restoranima i Beigbeder

U programu Velikih 5, s po jednim novim filmom su predstavljene najveće europske kinematografije: francuska, španjolska, talijanska, njemačka i britanska. Roman Val (Die Welle) Mortona Rhuea već je dvadeset godina klasični roman za mlade i obavezna lektira u mnogim njemačkim školama, a ekranizirao ga je njemački redatelj Dennis Gansel. U tjednu namijenjenom učeničkim projektima srednjoškolski nastavnik Rainer Wenger (Jürgen Vogel) smisli eksperiment koji će učenicima objasniti kako funkcioniraju totalitarne vlade. Počinje igra s tragičnim posljedicama: za nekoliko dana ono što je krenulo s bezopasnim idejama poput discipline i zajednice pretvara se u stvarni pokret - Val. Treći dan učenici počinju izbacivati druge iz pokreta i prijetiti im. Kad sukob konačno preraste u nasilje na školskoj vaterpolskoj utakmici, nastavnik odluči prekinuti eksperiment, no već je prekasno, jer je Val izvan kontrole. Priča ima temelje u stvarnosti, a izvorni eksperiment proveo je 1967. nastavnik povijesti Ron Jones u srednjoj školi Cubberley u kalifornijskom Palo Altu. Jones je bio i savjetnik na filmu.

   D. Gansel: Val / Die welle (2008)


Iz Francuske stiže ekranizacija superturbopopularnog Beigbederovog 129,90 kn (99 francs) u režiji Jana Kounena, priča o mladom copywriteru koji kokaina, lakih žena i dizajnerskog namještaja ima u izobilju, ali mu nešto ipak fali.

   J. Kounen: 129.90 kn / 99 francs (2007) - teaser


U programu Matineje skrila se još jedna zanimljiva adaptacija. Choke, prvi bestseler Chucka Palahniuka, ekranizirao je redatelj Clark Gregg. Glavni lik Victor Mancini, bivši student medicine i ovisnik o seksu, drži sve luđu majku Idu u skupoj privatnoj bolnici za duševne bolesnike radeći po danu kao glumac. Noću Victor po skupim restoranima glumi da se guši, a kada ga netko od gostiju spasi, Victor pokušava ostvariti parazitski odnos sa svojim dobročiniteljem, tj. kasnije iskušava njegovu samilost tražeći novac. Kad u jednom od rijetkih trenutaka lucidnosti Ida otkrije da mu je zatajila šokantnu istinu o njegovom ocu, Victor mora potražiti pomoć svog najboljeg prijatelja Dennyja, koji se liječi od kroničnog masturbiranja, te prelijepe doktorice njegove majke, dr. Paige Marchall, kao bi riješio tajnu prije nego što se istina o njegovom ocu zauvijek izgubi.

   C. Gregg: Choke (2008) - trailer


Raspored projekcija filmova iz teksta:

Sinegdoha, New York (2008)
pretpremijera: Kino SC, Utorak, 21.10. u 11:00h
premijera: Kino SC, Utorak, 21.10. u 22:30h
repriza: Kino EUROPA, Srijeda, 22.10. u 16:00h

Blago u srebrnom jezeru (1962)
BUG kino &TD, Ponedjeljak, 20.10. u 18:00h

Limeni bubanj (1979)
BUG kino &TD, Utorak, 21.10. u 18:00h

Proces (1962)
BUG kino &TD, Četvrtak, 23.10. u 18:00h

Memed, moj sokole (1984)
BUG kino &TD, Petak, 24.10. u 23:00h

Sofijin izbor (1982)
BUG kino &TD, Petak, 24.10. u 18:00h

Val (2008)
Kino EUROPA, Ponedjeljak, 20.10. u 19:00h

129,90 kn (2007)
Kino EUROPA, Utorak, 21.10. u 19:00h

Choke (2008)
premijera: Kino SC, Petak, 24.10. u 14:00h
repriza: Kino EUROPA, Petak, 24.10. u 21:30h


Srđan Laterza


 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.