Petak
20.07.2018.

Postmundijalska depresija
Extra_large_alien
Foto: ArcheiaMuriel / Flickr
A+ A-

Jednog dana možda će, baš kao u brojnim SF romanima i filmovima, doći vanzemaljci i pokoriti nas. Ili će to barem pokušati. Ako se to uistinu dogodi – invazija će se odigrati u vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu. Pođite od sebe – da ste vanzemaljski general i odlučite zauzeti ovaj otužni planet, što biste učinili?

Prvo biste jedno vrijeme, otprilike 26 godina, potajice promatrali ponašanje i navike Zemljana. Vaši promatrači, izvidnici, lako bi uočili devijaciju koja se od 1930. (uz malu pauzu za Svjetski rat) ponavlja svake četiri godine i traje otprilike trideset dana. Taj poremećaj zove se Svjetsko prvenstvo u nogometu – već ti sama riječ kaže da se ovdje radi o događaju planetarnih razmjera. Promatrači će vas izvijestiti kako su ti Zemljani ludi za nadmetanjima i u biti to rade svaki dan. Imaju Zimske olimpijske igre, pa onda Ljetne olimpijske igre, pa svjetska, kontinentalna, državna, županijska, gradska, školska, rekreativna prvenstva u cijelom nizu šašavih sportova. I čine to stoljećima, nema dana kad se negdje u nečemu ne nadmeću, ali Svjetsko prvenstvo u nogometu posve sigurno je najbolje vrijeme za invaziju. Zbog nečega, nogomet Zemljane toliko okupira da u vrijeme odigravanja završnog planetarnog turnira ne misle i ne haju za bilo što drugo.

Pažnja im popušta do te mjere da im u tih tridesetak dana možete učiniti što god vam padne na pamet. Njihovi političari, posebice oni iz zemalja sudionica završnog turnira, izvijestit će vas izvidnici, vješto koriste opčinjenost nogometom i donose nepopularne zakone baš u vrijeme Mundijala. Naprosto nitko ne obraća pažnju – Zemljani samo gledaju nogomet na tv-ekranima i poslije u birtijama pričaju o svakoj utakmici. Zanimljivo je što čak i oni koji inače ne prate nogomet – u vrijeme Svjetskog prvenstva oblače dresove svojih reprezentacija, oslikavaju lica u ratničke boje i srčano s drugima navijaju.

Nevjerojatno!

Da, ali to još nije sve. Čak i kada prvenstvo završi, dio zemalja, onih najbolje plasiranih, danima – katkad i tjednima priređuju raskošne dočeke svojim reprezentativcima. Prvo u najvećem gradu, a onda i u mnogim drugim, manjim gradovima i naseljima. Na taj način dobijemo još deset-petnaest dodatnih dana za invaziju planeta. Što je ukupno četrdeset-pedeset dana tijekom kojih većina Zemljana živi s glavom u balunu.

Pa dobro, majku mu, pitate svoje izvidnike, zar se baš svi tako ponašaju!?

Gospodine, skoro svi, znatna većina, samo jedan mali dio s gnušanjem gleda na sve to.

Pa što oni čine za to vrijeme?

Ha, slušajte, uglavnom po twitterima i fejsbucima sprdaju nadmoćnu većinu Zemljana obuzetih Svjetskim prvenstvom. Te ovakvi ste, te onakvi ste, te kako se možete tako iracionalno ponašati i slično.

Actually, i njima je pažnja na neki način vezana uz fenomen zaluđenosti nogometom?

Heh, pa… da, kad tako postavite stvari – ispada kako nema stvora na Kugli Zemaljskoj koji živi normalno dok traje Svjetsko prvenstvo. Normalan život nije moguć u tom razdoblju. Poslije dočeka igrača rade se iscrpne analize i nastupa takozvana postmundijalska depresija. Zemljani shvaćaju da se opet moraju vratiti u stvaran život i to im teško pada, pa pošto je ljeto – odlaze na godišnje odmore i tek negdje s prvim kišama stanje se na planetu vraća u normalu.

Unbefuckinlievable! Ta onda nam se samo valja spustiti onamo 2022. i rutinski preuzeti kontrolu nad svim. I sve to bez ispaljenog metka i nepotrebnih žrtava. Pa to će biti najlakše izvedena invazija ever!

***

Voljeli bismo na ovom mjestu reći – u Booksi nismo opsjednuti Svjetskim prvenstvom, ali tomu nije tako. Od samog Nadstojnika Luciana, pa preko dr. Sloneka i drugih nižerangiranih službenika, svi su pošašavjeli za Vidom, Mandžom, Lukom, Perišićem, Vrsaljkom i zdušno trideset dana pratili rusku nogoloptačku bajku.

Ok, ne svi. Jedna osobica, nazovimo je Anči, nije posrnula. Sjedila je sama u Booksi i čitala poeziju Nade Topić. I ne samo to – u osvit jedne od povijesnih utakmica reprezentacije Hrvatske objavila je na klupskim Facebook stranicama otprilike ovako:

"Ne radimo skraćeno danas. Draga nacijo, oprosti nam."

Ta trijezna knjiška červekica mogla bi biti jedina Zemljanka koja će 2022., dok svi ostali budu pratili Mundijal u Qataru, dočekati moguću invaziju aliena. Sjedit će na klupici ispred Bookse i poput Sigourney Weaver skresati u brk tuđinskom okupatorskom biću:

"Kavicu s mlijekom, bitch?"

***

F.B., 20. srpnja 2018., Zagreb

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.