Page arrow
Piše: F. B.

Što smo gledali u 2022.

Large kino2022

Foto: Thomas Berg.

Petak
30.12.2022.

Sunčani dani za kraj godine. Možda i mrvu pretjerano sunčani, ipak je ovo poodmakli prosinac, ali ne smijemo se žaliti. Bolje i ovako nego da smo okovani snijegom, ledom, bljuzgavicom i minusima od kojih smo se već odviknuli. Eto, jednog jutra, bilo je to prije možda tri tjedna, živa se u jednom trenutku spustila do -5 i svi su bili zgroženi. Srećom nije potrajalo, bio je to samo izoliran incident, ne ponovilo se!

Ni ova 2022., nije se nešto proslavila, korona je pala u drugi plan, ali je još uvijek tu u ne znamo kojoj po redu varijanti. Zato je navalila gripa koja isto nije mačji kašalj, no to je ipak gripa – zvuči poznato, skoro pa prijateljski u usporedbi s onim što se događalo proteklih dvije ili već tri godine.

Trenutno se najviše prostora daje vrlo skorom prelasku na euro. Hoće li u bankomatima biti eura ili neće baš odmah, nego malo poslije? Kako se riješiti kuna? A što ako nemamo ni kuna, čega ćemo se onda riješiti? Onda su se pojavile one male vrećice s euro-kovanicama što je u Booksi izazvalo veliku pomutnju. Hoćemo li si kupiti koju vrećicu? Jedni nisu vidjeli nikakve potrebe za tim, druge je ulovila panika i oni su bili apsolutno za to da se, zlu ne trebalo, kupi veća količina tih kovanica, pa neka stoje. Dok smo mi vijećali naše sugrađanke i sugrađani pokupovali su sve vrećice, njih par sto tisuća, i nama nije ostalo ništa!

S velikom zavišću gledali smo kako svi drugi, među njima i gro naših gostiju, imaju svoje vrećice s euro-kovanicama i pokazuju ih jedni drugima kao da je riječ o zlatnicima čija vrijednost je neprocjenjiva. A nije neprocjenjiva – u svakoj od tih vrećica bilo je točno 13 eura i 28 centi. Neš ti bogatstva! Svejedno, euro-groznica se rasplamsala po cijelom gradu, a mi u Booksi bili smo jedni od rijetkih koji su ostali s dosadnim kunama. Na koncu, Nadstojnica Merida povukla je određene veze i donijela nam dvije vrećice s blagom. Lijepo izgledaju kovanice, nema govora, tu je i Nikola Tesla, Krleže nema, barem ga mi nismo vidjeli. Sve će se promijeniti, kava s mlijekom bila je 12 kn – a po novom bi trebala biti 1 euro i 59 ili 60 centi – u biti sve će biti isto. Jedino što ćemo imati džepove pune kovanica.

Tko bude imao papirnate novčanice – taj će biti prepoznat kao imućan građanin. Vidjet ćemo kako će sve to ići.

Enivej, osim što smo čitali, ove godine stigli smo baciti pogled i na filmove. Čini se kako je ovo bila dobra filmska godina, vjerojatno i bogatija od prethodne, a mi, već po tradiciji donosimo popis naslova koji bi vas mogli zanimati, njih 19:

Fire of Love (Sara Dosa)

Wheel of Fortune and Fantasy (Ryusuke Hamaguchi)

Elvis (Baz Luhrmann)

A Hero (Asghar Farhadi)

Decision to Leave (Park Chan-wook)

Nope (Jordan Peele)

All Quiet on the Western Front (Edward Berger)

Triangle of Sadness (Ruben Östlund)

Everything Everywhere All at Once (D. Kwan, D. Scheinert)

Living (Oliver Hermanus)

Happening (Audrey Diwan)

The Banshees of Inisherin (Martin McDonagh)

Aftersun (Charlotte Wells)

The Fabelmans (Steven Spielberg)

Women Talking (Sarah Polley)

Babylon (Damien Chazelle)

She Said (Maria Schrader)

The Whale (Darren Aronofsky)

Tár (Todd Field)

To bi bilo to za ovu godinu, idemo sad nastaviti s čitanjem novog Franzenovog romana, a vama želimo sve najbolje u 2023.!

F.B., 30. prosinca 2022., Zagreb

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage ptica snob 10.03.2023.

Održivi snobizam: pošten čovjek danas više ni snob ne može biti

Snobizma je danas toliko da se pošten čovjek ne može odati snobovskom ponašanju, jer je besmisleno – ako smo svi snobovi, to više ništa ne znači, nema težinu.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage zombiapokalipsa 24.02.2023.

Knjigoljupci u svijetu postapokalipse

Strašno je to reći, ali postapokaliptični zombi-svijet, za prosječnog knjigoljupca možda bi bio (će biti) i bolji nego ovaj današnji. A evo i zašto...

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage metaforiks 10.02.2023.

Booksin supertajni program razvoja umjetne inteligencije

Nedavno je u prostorijama Bookse predstavljena beta verzija VNP Metaforiksa na kojoj su naši timovi literatur-robotičara radili posljednjih nekoliko ljeta.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage muza u akciji 27.01.2023.

Utjecaj muza na domaću prozu

Što rade, kako djeluju i gdje žive suvremene muze? Detalje smo doznali od samih autora, jer muze nemaju vremena razgovarati s običnim svijetom.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage paja 13.01.2023.

Neslužbeni posjet 'Stovarištu' Sergeja Seržinja Trifunovića

Trifunovićevo 'Stovarište' dobrim dijelom je i zbirka sjećanja na susrete s ljudima, a među tim ljudima je i zavidan broj njegovih i naših heroja.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
Homepage all time 16.12.2022.

Top-lista problema pri sastavljanju top-lista svih vremena

Prvi problem pri sastavljanju top-liste svih vremena bilo čega jest - kako uopće definirati pojam 'svih vremena'!?

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu