Srijeda
21.11.2007.

SDP - Od Haaga do harfe
A+ A-

I SDP-ovci imaju adute. Istina predsjednik SDP-a, za razliku od svog kolege iz HDZ-a mora se tek (barem početi) afirmirati na tom polju. I dok se predsjednik HDZ-a barem naslovom svojih knjiga neizravno doticao erosa i erotičnoga, kandidatu SDP-a, bivšem ministru znanosti i profesoru filozofije na Filozofskom fakultetu Gvozdenu Flegi eros je neizostavni dio spisateljskog žara u naslovu. No, to ne znači da njegove uratke treba poistovjećivati (i očekivati isti erotični učinak od njih) s djelima primjerice grofa Mirabeaua. Sigmund Freud i kritička teorija Flegina su iznimno jaka mjesta i polja interesa. Tako se u knjizi U ime erosa bavi Marcuseom i Frommom, a u lani objavljenom Umu, erosu i društvu ponajprije Freudom, filozofijskom interpretacijom psihoanalize.

I. izborna jedinica intelektualno je jaka SDP-ova uzdanica i socijaldemokrati su u nju delegirali skoro cijeli svoj think-tank. Osim Flege na toj je listi i Mirela Holy, zadužena za ekologiju i feminizam. Prije nekoliko mjeseci objavljena je njena doktorska disertacija Mitski aspekti ekofeminizma. Vrlo zanimljiva knjiga koju bi trebali pročitati i zagovornici (raznih vrsta i usmjerenja kroz povijest) feminizma, ali i protivnici.

Malu dozu razočaranosti nudi spisateljska biografija leksikografa i bivšeg ministra kulture Antuna Vujića (i on 'trči' u I. izbornoj jedinici). Čovjek koji je karijeru započeo kao glavni urednik Omladinskog tjednika u doba varljivog ljeta '68 i koji je desetljećima radio i djelovao kao leksikograf mogao je samostalno (ne samo kao autor članaka za leksikone i enciklopedije) biti ipak malo živahniji. Njegova bibliografija, sudeći prema katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice nudi ipak neka iznenađenja. Mogući novi/stari ministar kulture vjerojatno bi se dobro snašao i na mjestu ministra vanjskih poslova. Objavio je čovjek (zapravo je objavio Institut za zemlje u razvoju) u razdoblju od 1979. do 1981. godine tri knjižice o tri tada zemlje u razvoju: Filipinima (37 stranica), Malti (38 stranica) i Zimbabveu (29 stranica). Baš bi ova o Zimbabveu mogla biti i najzanimljivija. Uostalom, objavljena je samo godinu dana nakon što je ta afrička država stekla neovisnost, u doba kada je Mugabe bio tretiran kao velika nada Afrike.

Međutim, najzanimljiviji opus od kandidata socijaldemokrata u I. izbornoj ipak ima autorski potpis Ive Josipovića, pravnika i skladatelja. Iz njegova opusa dalo bi se zaključiti da je Josipović neka vrsta samohodnog znanstveno-umjetničkog društva. Dakle, kao pravnik još je 1991. napisao Marginalije povodom mogućeg procesuiranja ratnih zločina počinenih u ratu u Hrvatskoj. U međuvremenu su marginalije postale magistralije, što potvrđuje Josipovićevu stručnost. Tri godine kasnije Josipović je napisao članak 'Neka pitanja preventivnog lišenja slobode u hrvatskom kaznenom postupku'. I baš se kaznenim postupkom i međunarodnim pravom (haaško usmjerenje) Josipović intenzivno bavi do danas.

Josipović je u katalogu NSK zabilježen i kao plodonosan skladatelj. Njegova skladba zabilježena je na nosaču zvuka Harfa u Hrvatskoj. Josipović je za razliku od goleme većine ostalih političara ne mora brinuti hoće li djeca o njemu učiti u školama. Njegovo djelo uvršteno je u 'Glazbenu škrinjicu 3', pa ga djeca trećih razreda osnovnih škola proučavaju zajedno s djelima Čajkovskog, Mozarta ili Ljube Stipišića. Svoju ljubav prema pravu, pa i međunarodnom, i autorskim glazbenim djelima spojio je sudjelujući u izradi zbornika Hrvatsko pravo intelektualnog vlasništva u svjetlu pristupa Europskoj uniji. Sve u svemu, Josipovićev se opus može svesti u izraz  - Od Haaga do harfe.   

Tihomir Ponoš

(nastavit će se)

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.