Ponedjeljak
09.07.2007.

Žensko ljetno štivo
A+ A-

Žene su složena bića s razvijenim socijalnim, emotivnim, materijalnim i inim potrebama. Iz iskustva znamo koliko nam je teško odlučiti se za jedan od ponuđenih odgovora u psihološkim testovima po časopisima (istina je uvijek između dva ponuđena), ali ako želite koristiti naše preporuke za čitanje na plaži morat ćete se prepoznati u jednom od devet ponuđenih profila. U suprotnom, uzmite tri mjeseca godišnjeg odmora ili se iz ovih stopa upišite na tečaj brzog čitanja.

Za pomodarke popularno zvane Cosmo djevojkama

Dokle god Vlatka Pokos ne napiše svoju knjigu, svim Cosmo djevojkama koje žele biti in i u toku događaja za ovo ljeto toplo preporučamo blog književnost. Svijet i praktična žena Zrinke Pavlić ima sve što vam treba - korisne savjete, svijet, praktičnost, žensko pismo, feminizam, društvenu kritiku i autobiografiju. Nakon što naučite kako biti praktične u suvremenom svijetu podsjetite se problematike supermarketa. Za to, najbolje će vam poslužiti Buddha u supermarketu Daria Rukavine, knjiga koja potvrđuje da supermarketi nisu isprazna mjesta bez duše već da je u njima sasvim legitimno tražiti duhovnost, Buddhu ili Duha svetoga, svejedno. Uz Zrinku i Daria tu je još i Damir, Damir Markulj, koji se razumije u PMS. Iako ne onaj na koji ste pomislile već u PMS kao u 'Pravu mušku spiku'. Da biste bile djelotvorne, potrebno je dobro poznavati neprijatelja. Plaža i godišnji idealno su mjesto i vrijeme za pripreme.

Za intelektualke

Knjiga koju bismo ovom prilikom preporučili intelektualkama je Štiksova Elijahova Stolica. Iako je glavni lik knjige muškarac na pragu pedesetih, knjizi ne nedostaje ni emocionalne krize, ni bračnog brodoloma, ni dramatičnih okolnosti iz 1941., ni ratnog Sarajeva, ni najljepših trenutaka u životu, ni strastvene ljubavi, ni iskrenog prijateljstva. Šalu na stranu, Štiks se s ovom knjigom pokazao kao jedan od zrelijih i ozbiljnijih suvremenih pisaca s ovih prostora. 

Za karijeristice, odnosno poslovnjakinje

Ženama koje su cijelu prvu polovicu godine naganjale karijeru i jurile sa sastanka na sastanak preporučamo da završe sve knjige koje su započele čitati u avionima.

Za depresivke

Ako je vjerovati homeopatiji i tvrdnji da se slično liječi sličnim, te ako spadate u ovu kategoriju žena preporučamo vam da u torbu za plažu ubacite najnovijeg Ivicu Ðikića, odnosno njegovo Ništa sljezove boje, te nedavno izašlu Dašu Drnić, odnosno njezin Sonnenschein. Ako vas Ðikićeva postratna depresija i Drndićkina Lebensborn djeca ne izliječe od iste (depresije), prekrižite homeopatiju kao učinkovitu metodu alternativne medicine. 

Za one koje misle da je život lijep

Kao što svaka žena voli pogledati film s Meg Ryan, Julijom Roberts ili Sandrom Bullock, tako svaka žena voli pročitati knjigu Krešimira Pintarića i Ivice Prtenjače. Dnevno čitanje knjiga Ljubav je sve i Dobro je, lijepo je učinit će vas zadovoljnima, dobro raspoloženima i spemnima za romatičnu večeru s dragim i možda koje noćno kupanje.

Za one koje vole erotiku

Ako vam je falilo seksa preko godine, a neugodno vam je koristiti usluge pay TV-a ili jednostavno niste odsjeli u hotelu koji nudi tu mogućnost, i za vas imamo knjige spasa. Zbirka priča novijeg datuma Libido.hr donosi nam tridesetak dobrih domaćih erotskih priča s povećim katalogom disciplina – od grupnog seksa, incesta, pedofilije i nekrofilije do homoseksualnosti, ekshibicionizma i voajerizma. Antologija erotskih priča XXX files također je domaći proizvod i datira iz 2002. godine. No, na sreću, seks se ne mijenja brzinom web tehnologija i ono što je vrijedilo prije pet godina većinom vrijedi i danas. Za one proaktivnije izabrali smo Bojanku za odrasle Nikoline Ivezić, božićni broj 1 prodajni artikl koji će vrlo dobro funkcionirati i na plaži, ako imate bojice.

Za žene pred rastavom

Nažalost, za sve vas koje vjerujete da ulazite u ovu kategoriju nema druge već čekati da Vlatka Pokos napiše svoju knjigu.

Za majke

Kako za one samouvjerene tako i za one zbunjene, neodlučne i na rubu živčanog sloma – jedan jedini izbor je kolekcija knjiga Jespera Juula, pa makar i na plaži.

Za klasičarke

Dame željne klasične kvalitete mogle bi se uhvatiti u koštac s Franzenovim Korekcijama (ako to već niste), ali samo ako su trenutni odnosi s ukućanima nepomućeni svađama. Neprilagođena Franzenova fiktivna obitelj mogla bi tankoćutnije čitateljice natjerati da krenu u analizu vlastite obitelji što nikada ne rezultira veselim raspoloženjem koje je ipak ljetni imperativ. Iz istog razloga - oprezno sa Zadie Smith!
Poželi li klasičarka čitati nešto u originalu, iz naftalina smo izvukli jedan domaći klasik. Tragikomičnom Ugrešićkinom Šteficom Cvek u raljama života ubit ćete tri muhe jednim čitanjem. Štefica nudi pravi omjer lagane ljetne zabave (daktilografkinja u potrazi za svojim princem), garantira užitak čitanja (ipak je to Dubravka Ugrešić), a putem ćete obnoviti i brojne korisne vještine (heftanje, falcanje, futranje, krajcanje, fircanje, cufanje, endlanje itd.). Ako vam se na jadranskoj stijeni ne da čitati roman čija se radnja zbiva na zagrebačkom asfaltu, uronite u čari magičnog realizma, nema šanse da vas ne osvježi. Klasičarkama koje će na moru biti 2 tjedna i više preporučamo Márquezove klasike (Sto godina samoće, Ljubav u doba kolere) ili njegovu autobiografiju Živjeti da bi se pripovijedalo. One koje će do mora samo skoknuti, nek' obavezno zgrabe njegovo kratko Sjećanje na moje tužne kurve. U slučaju overdosea Márquezom i Isabel Allende će poslužiti svrsi.

Za gurmanice

Drage ljubiteljice fine papice, iskoristite dokone trenutke ležanja na stijeni za učenje teorije. Dosje kuhinja, svjetski poznatog i priznatog kuhara Anthonyja Bourdaina, razotkriva male tajne velikih majstora kuhinje. Ako u privatnom životu sve štima, izvucite recepture i dajte mašti na volju, a ako vas muž ljuti, više pažnje posvetite trančiranju mesa. Praktičnim gurmanicama preporučamo roman koji u jednakom omjeru miješa fikciju i recepte, i to tradicionalne. Meksičke, čak. Kao voda za čokoladu Laure Esquivel kao stvorena je za one koje na plaži ne gledaju momke jer su zaokupljene izvanrednom ponudom na dalmatinskim pijacama. Ako ste više tip za domaću kuhinju, rješenje je samo jedno - Slavenka Drakulić, Božanska glad.

Eto, toliko od nas sa zagrebačkog asfalta, a ako vas zanima što će na plažu ponijeti vaši partneri provjerite na našem siteu sljedeći utorak.

Marija Mladina i Vanja Bjelić Pavlović
 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.