Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
Piše: Luka Ostojić

So long and thanks for all the fish!

Large fb foto: F.B. / Booksa; Jack Fussell / Flickr
Nedjelja
30.12.2018.
Nakon deset godina pisanja za portal Booksa.hr i pet godina na poziciji glavnog urednika, procijenio sam da je vrijeme za promjenu. Od 1. siječnja Booksin portal uređivat će nova glavna urednica, Ivana Dražić
Ne volim čitati ni pisati sentimentalne memoare, kao ni slavodobitno nabrajati kolektivne 'uspjehe' ili pojedinačne zasluge. Stoga – ili ipak – ovaj bih zadnji komentar iskoristio kao podsjetnik na principe ovog portala koji su postojali prije mog dolaska i koji se nisu mijenjali. 
Kad sam preuzeo urednički posao 2014. godine, Booksin portal već je imao jasnu misiju i organizaciju. S jedne strane portal je kritički pratio recentnu književnu produkciju, ponajprije kroz redovite književne kritike i preporuke. S druge strane uredništvo je bilo sklono poticanju iščašenog pogleda na književnost i društvo, primarno putem svojih kolumni. Kao takav, portal je imao važnu ulogu u medijskom polju u kojem se broj kritičkih sadržaja smanjivao, a zaigranog i nekonvencionalnog pristupa književnom tekstu oduvijek je nasušno falilo. 
Kao uredniku, glavni cilj mi je bio po svaku cijenu zadržati najbolje strane portala. Ponosan sam što smo održali tjedni ritam i analitičnost naših književnih kritika. Drago mi je i što smo zadržali 'pomaknutost' originalnih tekstova koje su pisali naši meandrirajući kolumnisti. Naposljetku, pomoću intervjua, preporuka, komentara, video sadržaja i info rubrika popratili smo recentnu produkciju i njene uvjete. Budžet portala se postupno smanjivao, dijelom zbog smanjenja javne podrške elektroničkim publikacijama, dijelom zbog ukidanja fonda Ministarstva kulture za neprofitne medije, no potrudili smo se održati zadovoljavajuću kvalitetu i kvantitetu sadržaja. Nadam se da smo ostali aktualni, a opet posvećeni 'staromodnoj' književnosti i tekstu. 
Mimo sadržaja, bilo je naročito važno zadržati politiku davanja prostora mladim kritičarima i autorima za objavu teksta i honorar. Naravno, bila mi je iznimna čast raditi s vrlo iskusnim autorima poput Daše Drndić, Davida Albaharija, Vladimira Arsenića, Nevena Svilara i tajnovitog F.B.-a, ali isto tako sa svim mlađim, odličnim i entuzijastičnim autoricama i autorima ovog portala. Doslovno sam od svih nešto naučio. Na kraju krajeva, i sâm sam dobio priliku na Booksi kao klinac bez jakih referenci – prvo kao kolumnist, potom kao urednik. Stoga sam sretan što će me zamijeniti Ivana Dražić, mlada i odlična kroatistica i povjesničarka umjetnosti, koja nakon godinu dana rada na raznim Booksinim projektima sada preuzima uređivanje portala.
Kontekst u kojem će portal nastaviti raditi nije bajan: književno polje prolazi kroz krizu koju simbolično i doslovno utjelovljuje pad Algoritmovog knjižarskog lanca, a neprofitnom medijskom polju već dugo nedostaje šira i sustavna javna potpora. Ipak, naslućuje se pozitivan pomak u politici prema knjizi, a početkom 2019. očekuje nas dugo iščekivani javni natječaj za medije zajednice. U svakom slučaju, Booksa.hr nastavlja raditi, a vjerujem da ideja u temelju portala ostaje ista: i dalje je cilj okupiti ljude koji tvrdoglavo smatraju da je kritičko i originalno pisanje o književnosti bitno. 
Sa zadovoljstvom sada prelazim s uredničke pozicije natrag u publiku. Volio sam čitati portal prije svog dolaska na funkciju, volio sam ga čitati tijekom svih pet godina uređivanja, a uvjeren sam da ću ga voljeti čitati i ubuduće. U svakom slučaju, očekuje nas uzbudljivo razdoblje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu