Ponedjeljak
17.06.2019.

VIDEO: Booksa u parku - Nikola Petković
Extra_large_62422651_2216564918379944_1762747104758857728_n
A+ A-

Put u Gonars Nikole Petkovića dobio je književnu nagradu tportala kao najbolji roman objavljen u 2018. godini po mišljenju stručnog žirija. Kako stoji u obrazloženju nagrade: „Važnost romana ogleda se u sposobnosti da se u okviru velike teme (priče) rata sagleda nerazumnost i neuhvatljivost, zlo i običnost, nužnost preživljavanja i očuvanja onoga što čini svijet ljudskim i mogućim".

Petković je polazeći od nosivog motiva fašističkoga logora Gonars u Italiji u koji je internirana njegova baka, ispripovijedao „romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu, koja je po svojim likovima, pričama i predajama na rubu groteske, fantazmagorije, koja je kaleidoskop pojedinačnih sudbina, stradanja, uzaludnih i nevjerojatnih ironičnih zgoda i zbivanja na ruševinama jednoga svijeta".

Književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić razgovarala je s Nikolom Petkovićem o njegovu nagrađenom romanu, odnosu povijesti i književnosti, kolektivnih prisila i pojedinačnih sudbina te mogućnostima književnog diskursa da obuhvati ono „neiskazivo". 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.