Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Kritika – jučer, danas, sutra

Program Kritika – jučer, danas, sutra višegodišnja je programska linija udruga Kulturtreger i Kurziv (nakladnik portala Kulturpunkt.hr) započeta projektom Criticize This! koji smo provodili od 2011. do 2013. godine i s drugim partnerima iz regije – SEECult.org-om i Betonom (Srbija) te Plima (Crna gora), uz potporu Programa Kultura 2007-2013 Europske unije.

Projekt je u fokusu imao edukaciju mladih kritičara te afirmaciju kritičke valorizacije kulturno-umjetničke produkcije kroz ponovno uspostavljanje dijaloga među zemljama koje su donedavno činile jedinstven kulturni prostor. Po završetku ovog programa, prepoznajući kako nisu ni približno iscrpljeni mnogi aspekti ove teme, Kurziv i Kulturtreger nastavljaju dalje razvijati ovaj tematski korpus projektnim ciklusima Pogled izvana (2013) te Kritika danas – teorija i praksa (2014). Program je usmjeren na afirmaciju i aktualizaciju kritičkog diskursa o suvremenim kulturno-umjetničkim praksama primarno u medijskom prostoru, ali i na afirmaciju šireg problema kritike i kritičkog mišljenja kao prakse refleksije, participacije, angažmana i uključivanja u društvo. Kulturtreger se primarno bavi područjem književne kritike, dok su fokusi udruge Kurziv postavljeni na područja vizualnih i izvedbenih praksi te teorijska razmatranja kritike i kritičkih praksi.

Pored praktične produkcije kritičkih tekstova, program čini i teorijsko, odnosno analitičko problematiziranje forme kritike u njezinim formalnim i strukturnim aspektima, pristupu i novim prostorima njezine pojavnosti s obzirom na transformacije medijskog krajolika u kojem je sve manje prostora za kritičku i analitičku valorizaciju kulturno-umjetničkog rada. Projekt se odvija u 'online' i 'offline' prostoru. S jedne strane redovna produkcija kritike na tragu klasičnog kritičkog pristupa kojim se evaluira i analizira domaća umjetnička produkcija poglavito je smještena u online prostor, dok je fokus offline segmenta programske linije postavljen na teorijska razmatranja kritike kroz serije predavanja inozemnih stručnjaka te otvaranje rasprave među profesionalcima.

U sklopu projekta objavili smo sljedeće pojmovnike:

Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike, Miljenka Buljević i Luka Ostojić (ur.)

Upomoć, pročitali smo knjigu!, dr. med. dr. med. Ostojić

Nepotisnuta subjektivnost - Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti, Marija Krnić i Lujo Parežanin (ur.)

Kritika u tranziciji - Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti, Miha Kelemina i Vesna Milosavljević, Lujo Parežanin i Elena Veljanovska (ur)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu