'Krnja književnost': Antropologija budućnosti i cyber kultura

Utorak, 28.04.2015 u 19:00
Large_shibuya_night__hdr_

Stvarnost treba kulminirati u knjizi. (S. Mallarmé)

Knjiga treba kulminirati u stvarnosti. (J. Cortázar)

Kratko i jednostavno rečeno, tribina Krnja književnost predstavit će književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta. Malo šire rečeno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina će ponuditi moguća redefiniranja popularnih književnih žanrova u popularnoj kulturi. Vodeći se dvama gore navedenim citatima namjera je pokušati istaknuti neraskidivu vezu između življene realnosti i knjige te popularne žanrove (poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti...) predstaviti preko važnih antropoloških i socioloških pitanja tj. disciplinarnih odrednica koje imaju svoj značaj u svakodnevnom životu čovjeka.

Prva u nizu tribina u sklopu ciklusa Krnja književnost nosi naziv Antropologija budućnosti i cyber kultura. Zašto baš ove teme? Zato jer je velika vjerojatnost da niti ne znate kako o njima razmišljate. Razvitak ljudske vrste i uloga tehnologije u tom procesu već desetljećima intrigiraju razne 'proizvođače' u pop-kulturnoj industriji, uključujući književnost. Svima su poznati brojni SF spektakli o armagedonu ili putovanju na druge svjetove, no koliko tu ima istine? Traje li ideja o zamišljanju budućnosti čovjeka, onako kako je nama predstavljena, od prvog Star Treka ili ta ideja seže puno dublje; kroz filter književnosti, antropološka istraživanja i perpetuacije raznih mitova i legendi o 'vječnom povratku'? Antropologija budućnosti upravo teži tom pomirenju prošlosti i budućnosti u sadašnjosti.

Kombinirajući pristupe antropologije budućnosti i cyber kulture prema proučavanju budućnosti; koji ističu trud tehnologije u nadoknađivanju nesavršenosti ljudskih fizičkih mogućnosti i medija koji u kapitalističkom društvu transformiraju subjektivne želje, emocije i fantazije u idealne proizvode koji postižu univerzalnu privlačnost na tržištu; dobivamo opsežan korpus zanimljivih tema za razgovor!

S antropologijom budućnosti upoznat će nas prof.dr.sc. Emil Heršak s Katedre za antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. Maja Adžija s iste katedre. Bespućima cyber kulture provest će nas prof.dr.sc Krunoslav Nikodem s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tribinu Krnja književnost organiziraju Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić, a ovoga će je puta Luka i moderirati. Kome treba, evo i FB eventa.

Svi ste pozvani!

foto: "Shibuya Night (HDR)" by Guwashi from Tokyo, Japan - Shibuya Night (HDR). 

POVRATAK NA VRH STRANICE