'Krnja književnost': Književno (i) sjećanje

Utorak, 23.02.2016 u 19:00
Large_img_8562

Paul Connerton, teoretičar društvenog sjećanja, u knjizi Kako se društva sjećaju često se poziva na Prousta i U potrazi za izgubljenim vremenom. U socijalističkoj Jugoslaviji čitala se i pisala partizanska poezija i proza, pioniri i omladinci su recitirali pjesme posvećene narodnim herojima i NOB-i – a neki ih se i danas sjećaju. A što se događa nakon devedesetih? U Engleskoj je razvijen književni turizam, u Ogulinu se sjećanjem na Ivanu Brlić Mažuranić i njezina djela stvara krajolik bajki.

Na prvoj ovogodišnjoj tribini Krnja književnost u sklopu Booksinog Književnog budoara razgovarat će se o pitanjima kao što su: koji je odnos društvenog sjećanja i književnosti, kako se književnost koristi za društveno sjećanje, kako prenosi društveno sjećanje i kako društveno sjećanje ulazi u književnost? Što uopće jest društveno sjećanje i kako kroz ovu prizmu pristupiti književnosti?

Razgovor će voditi Tomislav Augustinčić a sugovornica će mu biti dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević, etnologinja i kulturna antropologinja s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kome će koristiti, evo i Facebook događanja.

Do tada, šaljite nam pjesme i naslove knjiga koje ste morali čitati u školama i kojih se danas sjećate naizust!

Tribina Krnja književnost predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta, odnosno, povezujući antropologiju, sociologiju i književnost tribina nudi moguća redefiniranja književnih žanrova u popularnoj kulturi. Tribinu osmišljavaju i vode Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara i raznim zanimljivostima koje uz njih idu, pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i dostavit ćemo vam sve informacije ravno u poštanski sandučić!

foto: Petra Dinjaški

POVRATAK NA VRH STRANICE