'Krnja književnost': Književnost i prostor(i)

Utorak, 27.10.2015 u 19:00
Large_antropologija_budu_nosti_i_cyber_kultura_039

Tema ove tribine skreće pozornost na putopis, jedan od omiljenih književnih žanrova dostupnih kako za duševnu razbibrigu nemirnog putnika, tako i za znatiželjnog pojedinca spremnog pogledati preko svog horizonta. No, zadnjih desetak godina, s pomakom teorijskog područja interesa na kulturu, pojmovi kao što su „putovanje" i „putopisi" počinju poprimati nove multidisciplinarne konture, a putopisi ostvaruju svoj udio u kulturi putovanja sa svojom metodološkom i teorijskom povezanošću s antropologijom i etnografskim istraživanjima koja bilježe stalne mijene u kulturi i prostoru na kojem ta kultura obitava. No, ako kultura u mijeni utječe na prostor, kako na taj prostor utječu kulturne prakse poput književnosti? Stvara li u tom slučaju književnost reprezentaciju nekog mjesta ili pak prostor stvara književnost?

O ovim temama razgovarat ćemo sa dr.sc. Ivonom Grgurinović, znanstvenom novakinjom na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tribina 'Krnja književnost' predstavlja književne žanrove s interdisciplinarnog stajališta. Povezujući antropologiju, sociologiju i književnost raspravlja  o redefiniciji popularnih književnih žanrova u popularnoj kulturi. Namjera je istaknuti neraskidivu vezu življene realnosti i knjige te popularne žanrove poput krimića, SF-a, fantasyja, queer književnosti predstaviti preko važnih antropoloških i socioloških pitanja tj. disciplinarnih odrednica koje imaju svoj značaj u svakodnevnom životu čovjeka.

Tribinu osmišljavaju i vode Tomislav Augustinčić i Luka Šipetić.

POVRATAK NA VRH STRANICE