Lički haiku u digitalnom stilu

Petak, 08.02.2019 u 16:00
Large_2._citateljski_klub_18_01_2019_3

Knjiga Sjećanje šume svidjela se svim članicama čitateljskog kluba, ponajviše zato što je većinu podsjetila na djetinjstvo, a djelomično i zato što je poslužila kao uvid u odrastanje u ličkom selu 70-ih i 80-ih godina. Unatoč tome što je lokacija jasno definirana, teme poput odrastanja, obiteljskih odnosa, prijateljstva, odnosa prema prirodi, univerzalno su primjenjive.

Dosta smo se zadržale i na stilu, za koji smo zaključile da je majstorski, vrlo sažet, jasan, čitljiv, a u isto vrijeme poetičan. Za autora smo se složile da ne troši riječi, što smo objasnile činjenicom da drugačije ne bi odgovaralo mentalitetu i mjestu u koje je radnja smještena: rečenice su kratke jer duže ne bi niti odgovarale, za njih u tim „krutim" ličkim uvjetima nema ni vremena. Dvije su čitateljice vrlo zanimljivo ocijenile stil: jedna ga je nazvala „digitalnim stilom", prilagođenim suvremenoj komunikaciji, dok je druga čitateljica rekla da je Sjećanje šume za nju poput ličkog haikua.

Vrlo je zanimljivo za istaknuti kako su se čitanja razlikovala, neki su dojmovi o knjizi bili u potpunosti suprotni: neke od čitateljica dječakovo su djetinjstvo doživjele sretnim i relativno bezbrižnim, a druge su bile u potpunosti suprotnoga mišljenja; također se nismo složile oko odnosa oca prema sinu, neke su u romanu naslutile ljubav oca prema sinu, koja je dana suptilno i s mjerom, dok su druge pak taj odnos doživjele lišenim ljubavi, a oca okrutnim; nismo se složile ni oko kraja knjige – polovica čitateljica kraj knjige shvatila je i kao dječakov kraj, dok druga polovica nije dijelila to mišljenje.

Razgovor čitateljskog kluba moderirala je Ivana Dražić koja je i sastavila ovaj izvještaj.

U utorak, 12.2. u 18 sati Čitateljski klub 54+ sastat će se i razgovarati o knjizi Maksimum jata riječke autorice Tee Tulić. Ako se želite priključiti nekoj od aktivnosti u sklopu projekta Koja je tvoja priča? javite nam se na booksa[at]booksa.hr ili na 01/ 4616 124 - dobro nam došli!
 

POVRATAK NA VRH STRANICE