Motor mijene: "Golgota" Miroslava Krleže

Srijeda, 22.11.2017 u 18:00
Large_miroslav-krleza

"Duhovi koji su pokrenuli Rusiju predstavljaju danas jedinu inteligentnu (upravo bolje: evropskog intelektualnog duha jedino dostojnu) formulu, kako bi zapravo trebalo usmjeravati životnu energiju. Naše Marija-terezijanske ekipaže još uvijek a la Šenoa, spram ove topovske grmljavine danas [...]." (Davni dani)

Drama Golgota nastala je za vrijeme Krležina intenzivnog političkog angažmana, u jeku oduševljenja Lenjinom i Revolucijom, ali i u vrijeme suradnje sa socijaldemokratima, prije svega s Vitomirom Koraćem (vođom HSSDS-a i urednikom socdem. glasila Sloboda), s kojim se razilazio u mnogočemu, a ponajvšie u ocjeni Februarske i Oktobarske revolucije.

Sukob evolucije i revolucije, jaz između postupnih poboljšanja u okviru socijalne politike i revolucionarnog prevrata - koji inače ocrtava linije spora socijaldemokrata i komunista - u Golgoti se prelama kao spor unutar samog pobunjenog radništva. Dakle, razgovarat će se o r/evolucionarnoj debati i njenoj ulozi za formiranje lijevog političkog polja, no i o nizu drugih aspekata drame i neposredno postrevolucionarne političke atmosfere, o koju se Krleža upire i Golgotom i časopisima Plamen (1919.) i Književna republika (1924.-1927.).

Više informacija i kontakte za ovaj čitateljski klub imate tu.

POVRATAK NA VRH STRANICE