„Moving Together, Theorizing and Making Contemporary Dance“ Rudija Laermansa

Utorak, 26.04.2016 u 19:00
Large_afbeelding-19

Predstavit će se knjiga Moving Together, Theorizing and Making Contemporary Dance Rudija Laermansa.

Rudi Laermans je profesor socijalne teorije na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Leuvenu, Belgija. Od svojih početaka 1995. godine bio je i učitelj gost na P.A.R.T.S., međunarodnoj plesnoj školi u Bruxellesu pod vodstvom Anne Terese De Keersmaeker. Objavljivao je naširoko u nacionalnim i međunarodnim časopisima i knjigama iz područja socijalne teorije, sociologije kulture i sociologije umjetnosti. Isto tako aktivan kao kritičar i esejist, napisao je brojne članke o suvremenom plesu. Nedavno je objavio sveobuhvatnu studiju o suvremenom plesu, Moving Together. Theorizing and Making Contemporary Dance (Amsterdam, Valiz, 2015.).

U knjizi  Rudi Laermans razjašnjava raznovrsne grane suvremenog plesa kroz originalnu kombinaciju studija plesa i sociologije. Budući da detaljne analize mnogih plesnih radova direktno inspiriraju osnovne konceptualne pozicije unutar knjige, opsežni dijalozi s plesnim umjetnicima daju uvid u umjetničku suradnju i ko-kreaciju. Struktura knjige reflektira ovaj dvostruki fokus i na individualne plesne radove i njihovu produkciju. Kroz uvod u kojem Laermans kontekstualizira  ‘Flamanski plesni val’, dva dijela jednake važnosti fokusiraju se na ‘teoretiziranje’ i ‘stvaranje’ suvremenog plesa, za svakog posebno.

Razgovor s Rudijem Laermanom i predstavljanje njegove knjige organiziraju Plesni centar TALA i Akademija dramske umjetnosti.

foto: Bettaville - Alphaville

POVRATAK NA VRH STRANICE