"Naše bake, naše majke"

Subota, 31.10.2015 u 18:00
Large___nase_bake_nase_majke_02

Kružok i razgovor počet će u 18 sati, a prezentacija i prikupljanje fotoarhiva odvijat će se od 14 do 18 sati, u suradnji s Odborom za koordinaciju žena antifašistkinj pri Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH.

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt Centra za ženske studije koji se bavi razdobljem II. svjetskog rata (1939.-1945.), prateći povijest ženskih pokreta i otpora žena Zagreba fašizmu. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim prostorima koje su značajno sudjelovale u javnom i političkom životu, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas. U sklopu projekta u 2014. i 2015. realizirane su izložba, tribina i obilazak grada, te se projekt nastavlja kroz takve prezentacijske cjeline ove zime i u idućoj godini.

Ovaj kružok posvećen je fotografskim izvorima iz tog razdoblja, kako javnim arhivima, tako i privatnim kolekcijama i fotoalbumima. O ulozi  fotografija kao povijesnih dokumenata i njihovom nastanku te korištenju razgovarat ćemo s Rheom Ivanuš, muzejskom savjetnicom i kustosicom Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja.

Istovremeno, pozivamo zainteresirane građanke i građane da nam ustupe svoje fotografije iz porodičnih albuma nastalih u predratnim, ratnim i poratnim godinama, kako bi ih skenirali i arhivirali na licu mjesta. Vlasnici će uz vraćene fotografije dobiti i elektronski zapis fotografija. Na taj način formirao bi se arhiv u sklopu projekta u kojem bi i ta osobna sjećanja postala dio kolektivne povijesti.

Proučavajući žensku feminističku, radničku, sindikalnu, omladinsku i studentsku scenu međuratnog Zagreba, a potom i antifašističko djelovanje žena Zagreba u ratnim godinama, neizbježan povijesni izvor predstavljaju fotografije.  Fotografije na koje nailazimo u istraživanjima tog razdoblja snimane su u službenim prilikama, za štrajkova i skupova, u sklopu policijskih kartona, za vrijeme izleta i privatnih druženja, u koncentracijskim logorima i na bojištu. Snimali su ih profesionalni fotografi i fotografkinje, organizirano i radi bilježenja važnih društvenih, političkih i ratnih zbivanja,  ali i amateri i amaterke kako bi zabilježili svakodnevne trenutke. Privatne fotografije iz osobnih i porodičnih albuma ponekad su korištene u službene svrhe čime dolazi do ispreplitanja opće (javne) i privatne povijesti. Brojnim sačuvanim fotografijama ne znamo autore ni osobe ili lokacije prikazane na njima, stoga ih promatramo kao anonimne sudionike, te je njihovo identificiranje znatno otežano. Ipak, mnoge od njih imaju vrijednost povijesnog svjedočanstva.

Pridružite nam se uz kavu i kolače!
 

POVRATAK NA VRH STRANICE