Od korica do korica: Dario Rukavina o književnosti na Internetu i novoj zbirci priča

Utorak, 01.03.2016 u 19:00
Large_715_x_rsz_rukavina_prednja_300

Dario Rukavina, alias Porto, jedan je od pionira književnosti u novim medijima u Hrvatskoj. Sredinom prošlog desetljeća blog na kojem je objavljivao svoje kratke priče i zapise zapažen je u književnoj javnosti, što je označilo i svojevrsnu prekretnicu u percepciji novih medija u kontekstu književnog stvaralaštva. Pjesme s bloga objedinjene su u zbirci poezije Tri dana (Naklada MD, 2005.), a godinu poslije priče s bloga sabrane su u zbirci Buddha u supermarketu, čime je Rukavina postao prvi domaći autor koji je do knjige došao izravno zahvaljujući svom angažmanu na Internetu.

Gotovo cijelo desetljeće kasnije, medijska dinamika književnoga i kulturnog života u mnogome je drugačija, kako na našim prostorima, tako i u globalnim okvirima. Došao je Web 2.0 i kultura društvenih mreža s jedne, a ekonomska kriza dubinski je protresla nakladništvo s druge strane; književno stvaranje i Internet spoj su kojem se još malo tko čudi. Primjerice, većina književnokritičke prakse u Hrvatskoj se iz tiskanih medija preselila u elektronske. Upravo u tako izmijenjenim uvjetima književne i kulturne proizvodnje Rukavina se javio novom, povratničkom zbirkom priča Brz kao Bruce Lee (Zagreb, Hena Com, 2015.) – koja i predstavlja neposredni povod za naš razgovor s autorom.

S Rukavinom ćemo, među ostalim, razgovarati o mjestu književnosti na Internetu i mjestu Interneta u književnosti, u vrijeme kad je počinjao s blogiranjem i danas; saznat ćemo što je uopće radio i čime se bavio u desetljeću koje nas razdvaja od prethodne knjige priča, obilježava li blogerska persona Porta njegovo pisanje i danas, te u kojoj mjeri konzumiranje novih medija zapravo utječe na samu dinamiku pisanja i na „analognu" književnost. Čut ćemo i odlomke iz knjige Brz kao Bruce Lee, te doznati nešto o nastanku i „krčkanju" sadržaja koji su u konačnom obliku objedinjeni u ovoj proznoj zbirci.

Tribina Od korica do korica bavi se tekućom književnom produkcijom, ali i pisanom riječi u najširem smislu. Tribina je dio Booksinog programa Književni budoar, a osmišljava je i vodi Dinko Kreho.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara i raznim zanimljivostima koje uz njih idu, pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i dostavit ćemo vam sve informacije ravno u poštanski sandučić!
 

POVRATAK NA VRH STRANICE