Od korica do korica: Marijana Hameršak o dječjoj književnosti

Utorak, 16.02.2016 u 19:00
Large_hamer_ak_1

Što je, zapravo, dječja književnost – književnost namijenjena djeci, književnost koju djeca čitaju ili nešto treće? Drugim riječima, što je to što dječju književnost čini dječjom? Kako se ona formira kao predmet zanimanja i polje istraživanja, i koji se problemi i prepreke pritom javljaju? Na kakvu i koliku autonomiju uopće može pretendirati njezino proučavanje? I, prije svega, na koji način pitanja o naravi dječje književnosti mogu baciti svjetlo na ona još veća i značajnija – na pitanja o naravi književnosti kao takve?

Eto samo nekih od problema kojima se u knjizi Uvod u dječju književnost (Zagreb, Leykam International, 2015.) bave Marijana Hameršak i Dubravka Zima. Ova studija iznimno širokog tematskog fokusa proteklih je mjeseci zasluženo pobudila nesvakidašnje zanimanje kulturne javnosti u Hrvatskoj. Naime, Uvod u dječju književnost istodobno je povijest jednog polja istraživanja i iscrpan pregled njegovih temeljnih problemskih čvorišta i širih kulturnih i društvenih implikacija, kao i opsežan prilog historiografiji hrvatske dječje književnosti i povijesti njezina izučavanja.

Na prvom ovogodišnjem izdanju tribine Od korica do korica ugostit ćemo Marijanu Hameršak, znanstvenu suradnicu pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, istraživačicu dječje književnosti, usmene i nematerijalne kulture i povijesti folklora i folkloristike, te koatuoricu spomenute studije. Razgovarat ćemo o dječjoj književnosti kako u globalnim okvirima, tako i u hrvatskom i širem „regionalnom", tj. (post)jugoslavenskom kontekstu. Osim načelnih problema definiranja, konceptualiziranja i istraživanja dječje književnosti, zanimat ćemo se i za koncepciju „djeteta" i „dječjeg" uopće, a dotaknut ćemo se i izvanredno zanimljivih činjenica iz povijesti domaće dječje književnosti – poput skandala koji je uzrokovala jedna zbirka pjesama sedamdesetih godina, ili povijesti institucionaliziranja školske lektire u Hrvatskoj. 

Svi ste pozvani/e - dođite i pridružite se pitanjima, komentarima, sugestijama!

Kome je od koristi, evo i Facebook događanja.

Od korica do korica jedna je od tribina u sklopu Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar. Tribina se bavi suvremenom književnom produkcijom, ponajprije onom hrvatskom i regionalnom, u najširem smislu te riječi. Tribinu osmišljava i vodi Dinko Kreho.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara i raznim zanimljivostima koje uz njih idu, pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i dostavit ćemo vam sve informacije ravno u poštanski sandučić!

Ilustracija: Pavao Štalter

POVRATAK NA VRH STRANICE