Od korica do korica: Naklada Pelago, 11 godina 'slanja signala'

Utorak, 10.03.2015 u 19:00
Large_pelago-11

Prije jedanaest godina dvije su prijateljice, Katarina Luketić i Dušanka Profeta, odlučile otvoriti izdavačku kuću i u njoj raditi knjige koje i same vole čitati. Samo po sebi, ništa neobično, mnogi su došli na istu ideju. No one nisu ostale u svijetu mašte i sanjarenja, njihova se ideja otjelovila u obliku Naklade Pelago, male izdavačke kuće (ili kolibice, kako znaju reći) čiji je logotip svjetionika dobro poznat svima koji pomno prate što se objavljuje u Hrvatskoj.

Među autorima čije su knjige uredile i objavile nalaze se poznata imena kao što su Italo Calvino, John Fowles, Cees Nooteboom, Julio Cortázar, Roland Barthes... Istovremeno, zahvaljujući Pelagovom svjetioniku svoj su put do domaćih čitatelja pronašle i knjige dotad nepoznatih a vrijednih autora i autorica kao što su Tove Jansson, Jesper Juul, Tatjana Tolstoj, Isabel Fonseca, ili Pascal Quignard. Čini se kao da je cijeli današnji svijet, a ne samo onaj knjige i izdavaštva, puno drugačiji od onoga iz 2004. godine. No Pelagov svjetionik i dalje šalje signale, unatoč svim neverama, orkanskim burama i tugaljivom jugu koje zapuše čim netko spomene fraze poput 'budućnost knjige', ili 'čitateljske navike'.

Koja zadovoljstva i koje gnjavaže krije posao vlasnice i urednice izdavačke kuće, hoće li stvarno tiskane knjige nestati onako kako polako, ali sigurno nestaju CD-i, što je u izdavaštvu danas bolje i lakše a što kompliciranije i teže no što je bilo prije jedanaest godina? Ako pisac mora pisati za sebe i ne smije misliti na čitatelja ako želi napisati dobru knjigu, misle li na njega ili nju urednici i izdavači kada rade na knjizi? Misli li itko na urednike i izdavače? Na koncu, koji je uopće smisao baviti se knjigama u svijetu koji je iz dana u dan sve više digitalan i pun slika, a sve ispražnjeniji od teksta? Ovo su neka od pitanja koja će postaviti voditeljica tribine Miljenka Buljević a na njih će odgovore ponuditi Dušanka Profeta i Katarina Luketić.

Na kraju, za svoj će jedanaesti rođendan Naklada Pelago častiti sjajnim popustima od 20-70% na starija i novija izdanja koja će vam biti dostupna online, na njihovoj stranici, ali i u klubu Booksa, od utorka 10.3. do subote 14.3. od 11 do 19 sati. Evo i Facebook eventa - lajkajte, atendajte, šerajte!

Dođite svi!

POVRATAK NA VRH STRANICE