Od riječi do riječi: Jasminka Petrović

Utorak, 18.10.2016 u 19:00
Large_od_rijeci_do_rijeci_jpetrovic_fotka

Premda tribina Od riječi do riječi u pravilu ugošćuje manje afirmirane autorice i autore, ovaj put činimo iznimku. Motivacija za to je dvojaka. Najprije, knjige Jasminke Petrović s ove se strane Dunava teže nalaze i rjeđe čitaju – ponekad ih je lakše naći u nekoj od tridesetak zemalja u kojima su prevedene, nego u Hrvatskoj, gdje ih i bez prijevoda svi razumiju. Potom, ona piše dječju književnost, ili književnost za djecu (i samo ne/postojanje ove distinkcije bit će predmet našega bavljenja) na koju „ozbiljni" literarni establishment još uvijek gleda sa skepsom. Ove okolnosti čine da djelo Jasminke Petrović za ogroman dio čitateljstva u Hrvatskoj predstavlja nepoznanicu, a jedan od ciljeva ovog izdanja Od riječi do riječi jest da pokažemo da je neopravdano i nepravedno što je tomu tako. 

S ovom vibrantnom, iznimno produktivnom i nagrađivanom autoricom razgovarat ćemo o cijelu spektru tema vezanih uz njen višedecenijski rad. Što znači pisati za djecu? U kakvom odnosu dječja spisateljica može, treba ili smije stajati spram vlastite publike? Kakvo je logističko, infrastrukturno i idejno stanje u suvremenoj dječjeknjiževnoj produkciji u Srbiji i regiji? Kakvom se statusu dječja autorica može nadati u književnom polju „za odrasle"? Ova pitanja razmotrit ćemo kroz presjek opusa Jasminke Petrović, koji seže od priručnika o seksu, seksualnosti i općem zdravlju, preko bestselera Ovo je najstrašniji dan u mom životu, pa do nedavno objavljenog tinejdžerskog ljubavnog romana Leto kad sam naučila da letim.    

Tribina Od riječi do riječi nasljednica je tribine Od korica do korica, od koje preuzima osnovni koncept, ali uvodi širi tematski fokus. Bavimo se tekućom književnom produkcijom, ali i pisanom riječi u najširem smislu, u Hrvatskoj kao i u regiji. Tribina je dio Booksinog programa Književni budoar, a osmišljava je i vodi Dinko Kreho

POVRATAK NA VRH STRANICE