ODGOĐENO! Predstavljanje: MMSU-ova čitanka o migracijama

Četvrtak, 19.03.2020 u 19:00
Large_naslovnica-sterle

Događanje je odgođeno jer je klub Booksa zatvoren od subote, 14.3. do daljnjega, ovisno o razvoju situacije vezano uz virus COVID-19, a sukladno preporukama Stožera civilne zaštite.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci poziva na predstavljanje knjige-čitanke Between mobility, control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena, 2020.).

Knjigu će predstaviti autori Irena Bekić, Marijana Hameršak, Iva Pleše, Barbara Matejčić i Drago Župarić-Iljić, zajedno s MMSU-ovim kustosicama, također autoricama tekstova Sabinom Salamon i Ksenijom Orelj te voditeljicom projekta Riskiraj promjenu u Hrvatskoj, Marinom Tkalčić.

Na 336 stranica i u desetak tekstova pisanih na engleskom jeziku, iz područja antropologije, socijalne psihologije te umjetničkih i kustoskih praksi, knjiga-čitanka donosi teme o pokretljivosti u 21. stoljeću. Podijeljena je u tri poglavlja: Stranac, izbjeglica, građanin, turist - Europa kao prostor negostoljubivosti, zatim Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova te Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Okuplja teoretičare i praktičare različitih profila, mahom sudionike izložbi i simpozija održanih u sklopu projekta.

Čitanka je objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog projekta Riskiraj promjenu s fokusom na migracijama, temi koja ovih dana ponovno preplavljuje medijske stupce. Riskiraj promjenu projekt je koji se kroz brojne internacionalne izložbene, rezidencijalne, diskurzivne, radioničke i izdavačke aktivnosti bavio temama iz spektra kulturalne studije o (ne)gostoljubivosti današnje Europe i umjetničke satire društvenog krajolika čije su glavne karakteristike mit o superiornosti, imperijalna povijest, obuzetost čistoćom i kontrolom te strah pred drugim i nepoznatim.


Fotografija: Danica Đakić i Sandra Sterle, projekt GO_HOME

POVRATAK NA VRH STRANICE