Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke

Nedjelja, 07.04.2019 u 18:30
Large_55658687_1172110856282432_3336760822406840320_o

Nedjeljna pjesnička "odvaljivanja" u Booksi održavaju se jednom mjesečno, u formatu "običnih susreta" u kojima publika i gosti zajedno sudjeluju u čitanju i razgovoru, a uređuje ih i vodi Sanja Baković, pjesnikinja, novinarka i voditeljica projekta Odvalimo se poezijom.

Ovoga puta razgovarat će se i podsjećati na to što je "stvarnosna poezija". Postoji li uopće kao žanrovska odrednica i što danas znači? Ako postoji „stvarnosna poezija", jesu li je potisnule ili pak nanovo oživjele nove poetike mlađe generacije autorica i autora? Pojam "stvarnosno", prema navodima Zvonimira Mrkonjića, pripisuje se Robertu Perišiću, pjesniku, piscu i kritičaru koji je prvi upotrijebio izraz "stvarnosno" pišući o pjesničkoj knjizi Tatjane Gromače Nešto nije u redu (Meandar, Zagreb, 2000). Više o svemu razgovarat će se s gostom Robertom Perišićem koji će pročitati i nekoliko svojih pjesama.

Publika će također zajedno čitati  iz knjige Drugom stranom - antologija suvremene hrvatske stvarnosne poezije (Ljevak, 2010) koju je sastavio pjesnik, urednik i prevoditelj Damir Šodan, a uredila Ana Brnardić. Pjesme za čitanje bit će isprintane na stolu, za publiku, sve što treba je doći i čitati ih!

*posebna napomena: ako ste možda autorica ili autor čije su pjesme u ovoj antologiji, bit će lijepo iznenađenje da se pojavite i čitate sa svima.

Uključite se, otvoreno je za sve!

Projekt Odvalimo se poezijom potpuno je neprofitan, djeluje na nekoliko razina, četvrtu godinu za redom, s ciljem poticanja vidljivosti i čitanosti poezije, za, kako kaže Sanja Baković, nula kuna i ponešto ludila.

POVRATAK NA VRH STRANICE