'Piščev dnevnik': David Albahari, Ajla Terzić i Rumena Bužarovska

Utorak, 10.11.2015 u 19:00
Large_terzicbuzarovska

Program Piščev dnevnik počeo je i više no uspješno ovog lipnja kad je Davidu Albahariju u goste došao Alberto Manguel, kanadsko-argentinski pisac i prevoditelj, autor poznate Povijesti čitanja. Ovoga puta David Albahari za svoje je gošće odabrao Ajlu Terzić, bosanskohercegovačku spisateljicu i kolumnisticu te Rumenu Bužarovsku, makedonsku spisateljicu i amerikanisticu.

Ajla Terzić rođena je u Travniku, a magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za engleski jezik i književnost. Objavljivala je eseje, kritike, prijevode s engleskog jezika, poeziju, kratke priče i znanstvene radove. Kolumnistica je sarajevskog Oslobođenja, a piše i za beogradsko Vreme i Peščanik. Objavila je zbirku poezije Kako teško pišem i dva hvaljena romana, Lutrija (VBZ, 2009) i Mogla je biti prosta priča (Sandorf, Zagreb, 2011). Ajla je dobitnica stipendija Udruge Kurs, Split (2012.), Slovenskog društva pisaca i Centralno-europske inicijative (CEI) i Festivala Vilenica (2012.), a 2013./14. bila je Fulbright (Hubert H.Humphrey) fellow u Washingtonu.

Rumena Bužarovska docentica je američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju, spisateljica, prevoditeljica i aktivistica. Do sada je objavila tri zbirke priča, od kojih je Osmica objavljena i u Hrvatskoj (Algoritam, 2015). Rumena je za svoje priče pobrala brojne pohvalne kritike i česta je gošća književnih festivala u regiji.

„Ajla i Rumena deluju mi kao izvrsni primeri novih književnih imena u našem regionu i rekao bih da spadaju u onu grupu pisaca koja će tokom narednih decenija na najbolji mogući način predstavljati novu književnost ovih prostora. One su izuzetno darovite spisateljice, dobro upućene u teoriju književnosti, svestrane i vešte u svim žanrovima kojima se bave i spremne da učestvuju u razmenama književnog iskustva", kaže David Albahari o svojim gošćama.

Program Piščev dnevnik dio je projekta Prošireni estetički odgoj kojeg vodi Multimedijalni institut, a u kojem su partneri Kuda.org iz Novog Sada, Kulturtreger/Booksa, Berliner Gazette i Kontrapunkt iz Skopja. Projekt financiraju EACEA program Kreativna Europa, Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ured za udruge Vlade RH.

POVRATAK NA VRH STRANICE