Piščev dnevnik: David Grossman i David Albahari

Srijeda, 22.06.2016 u 19:00
Large_do_kraja_zemlje_pozivnica

U posljednjem izdanju programa Piščev dnevnik kojeg u Booksi uređuje i vodi poznati srpski pisac David Albahari gostovat će, uz Amosa Oza, najpoznatiji izraelski suvremeni književnik David Grossman. On u Booksu dolazi na Dan antifašističke borbe, te za vrijeme manifestacije Tjedni IZBJEGLICAma i to je, kad je Grossman u pitanju, i više no prikladan kontekst. Naime, on je nagrađivani autor 14 proznih i publicističkih knjiga prema kojima su snimljena i tri filma, a dobitnik je i vrlo ugledne Nagrade za mir koju dodjeljuju njemački nakladnici i knjižari a koju uručuje predsjednik Njemačke (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels). Grossman je i vrlo angažiran mirovni aktivist, oštar kritičar politike Izraela, ali kako kaže, i domoljub. David Albahari sa svojim će gostom osim o književnosti razgovarati upravo o mirovnom aktivizmu i neprestanom trudu da se uspostavi uspješan suživot različitih kultura, vjeroispovijesti, nacionalnosti.

Ovaj program je dio platforme Upgrade i kampanje za Interkulturni društveni centar, a održava se u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj kojeg financijski podržavaju program Kreativna Europa Europske unije, te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Osim u Booksi, autor će gostovati i u Muzeju suvremene umjetnosti dan ranije, u utorak, 21.6. u 20 sati. Grossmana će ugostiti Fraktura na tribini Razotkrivanje gdje će prvenstveno biti riječi o njegovoj novoj knjizi Do kraja zemlje. Knjiga govori o mukama kroz koje prolaze obitelji čija su djeca pozvana u vojnu službu, odnosno u rat. Radi se o temi koja je Grossmanu i više no bliska jer mu je mlađi sin Uri poginuo prije deset godina u Drugom libanonskom ratu. S njim će razgovarati Seid Serdarević i Roman Simić.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE