Pjesnikinja petkom: Dijalozi poezije i glazbe

Petak, 25.09.2020 u 20:00
Large_untitled_design__8_

U parku ispred Bookse održat će se glazbeno-poetsko izdanje tribine Pjesnikinja petkom: Dijalozi poezije i glazbe.

Gošće su pjesnikinje i glazbenice Ana Brnardić i Zrinka Posavec koje će razgovarati o svojim zadnjim zbirkama poezije, vezama glazbe i poezije, utjecaju glazbe na ritam pjesama, osjećaju za svijet kroz uši i kroz riječi. Tribinu će moderirati Monika Herceg.

U poeziji obaju pjesnikinja glazba koja je dio njihova identiteta itekako je prisutna. Tako kod Ane Brnardić često bivaju prisutni glazbenici, violine, sam zvuk, a isto je u poeziji Zrinke Posavec koja nerijetko vlastiti identitet sabija u glas, često svijet doživljavajući kroz zvuk. Pjesnikinje će se dotaknuti i tema poput veze s prirodom koji je prisutan također u obje ove naizgled različite poetike, ali i poezije koja se tiče ženskog i djevojačkog iskustva, i same emancipacije.

Osim poezije, neće nedostajati ni glazbenih iznenađenja. 

Ana Brnardić rođena je 1980. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti i hrvatskog jezika i književnosti, a na Muzičkoj akademiji studij violine. Pjesme su joj prevedene na petnaestak jezika i objavljene u domaćim i stranim pjesničkim antologijama, časopisima i na internetskim stranicama. Dobitnica je Goranove nagrade, Nagrade Slavić i Kvirinove nagrade za mlade pjesnike. Prevodi s rumunjskog jezika (u tandemu s Adrianom Oproiuom)  te je objavila knjige pjesama: Pisaljka nekog mudraca (1998.), Valcer zmija (2005.), Postanak ptica (2009.), Uzbrdo (2015.) i Vuk i breza (2019.).

Zrinka Posavec, akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja, rođena je 1981. u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pjevanje. Glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije. U spoju tradicijske glazbe, kojom se počela baviti već od ranog djetinjstva, i klasične glazbene naobrazbe započela je solističku karijeru 2014. Zrinka se, između ostalog, bavi i etnomuzikologijom, zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Dosad je objavila dvije knjige poezije: Soba za buđenje (2015.) i Pjevaj, Molly (2020.).

*** U slučaju lošeg vremena selimo u klub i zbog epidemioloških mjera primamo ograničen broj publike! ***


Fotografije: Hena com; Facebook

POVRATAK NA VRH STRANICE