'Pljesnive jagode': razgovor o suvremenoj brazilskoj književnosti

Petak, 06.03.2015 u 19:00
Large_caio_fernando_abreu_divulgacao

Razgovarat će se i o ostalim temama koje otvara roman Pljesnive jagode autora Caia Fernanda Abreua, u izdanju udruge Domino.

Brazilski pisac Caio Fernando Abreu rođen je 1948. godine u Santiago do Boqueirãu te je jedan od najimpresivnijih modernih brazilskih pisaca. Svoju karijeru započeo je kao novinar u različitim časopisima pop-kulture no svoj autorski procvat doživio je po završetku djela Morangos Mofados,odnosno u hrvatskom prijevodu Pljesnive jagode. Bio je žrtva progona od strane represivnog militantnog režima te je od 1968. godine bio u bijegu. Razlozi njegovog progona uvelike su bili vezani uz novitete koje je uveo kroz svoje pisanje. Likovi poput cross-dressera, gej i biseksualnih muškaraca, pa i sam narativ pisan iz ugla gej muškarca koji živi s HIV-om, uzdrmali su brazilsku književnu scenu.

Tematski fokus romana otvara pitanja koliko uopće znamo o brazilskom društvu i njegovoj književnosti, te kako heteronormativno društvo izgleda iz perspektive queer identiteta - odnosno, koliko je društvena situaciju u Brazilu u 70-im godinama slična situaciji u Hrvatskoj danas?

Na navedena pitanja, ali i mnoga druga potaknuti će razgovor koji će voditi Majda Bojić, asistentica na odsjeku za portugalski filozofskog fakulteta u Zagrebu i mladi hrvatski pisac i teoretičar Srđan Sandić. Njih će dvoje, potaknuti temama iz romana pokušati povući paralele Brazil-Hrvatska te kroz analizu i razgovor dokazati kako je svaki pisac obilježen vremenom u kojem piše te da se iz svakog romana može iščitati stanje društva u kojem je roman nastao.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE