Postjugoslavensko stanje istraživanja, pisanja, čitanja, gledanja…

Četvrtak, 28.06.2018 u 20:00
Large_22692720191_05be719d85_b

Književni teoretičar Robert Rakočević opisao je postjugoslavensku situaciju u književnosti kao stanje koje ''implicira punu svest o prošlosti, ali ne i fatalističnu vezanost za nju, i sposobnost da se kriza vidi kao novi početak, a ne kao kraj''. Takvo stanje oblikuje umjetnički, intelektualni pa i egzistencijalni habitus velikog broja autora i autorica iz regije. O svemu tome i mnogočemu još razgovarat ćemo s autoricama i urednicama zbornika The Cultural Life of Capitalism in Yugoslavia: (Post)Socialism and its Other (Palgrave Macmillan, New York, 2017) Dijanom Jelača, Mašom Kolanović i Danijelom Lugarić. Taj će nam zbornik poslužiti kao povod da otvorimo pitanja gdje su socijalizam i kapitalizam, Jugoslavija i ono što slijedi nakon u (ne samo) njihovim istraživanjima, pisanjima, praksama i razmišljanjima. Razgovor će moderirati Miljenka Buljević.

Dijana Jelača predavačica je na Brookly College u New Yorku. Autorica je i urednica nekoliko monografija o posjugoslavneskoj kinematografiji, feminisitičkim filmskim studijima, sjećanju i traumi. Programska je selektorica Festivala bosanskog filma u New Yorku. 

Maša Kolanović docentica je ne Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je i urednica nekoliko knjiga fikcije i znanstvenih monografija posvećenih problematici socijalizma, tranzicije, popularne kulture i književnosti. 

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je i urednica više knjiga.

POVRATAK NA VRH STRANICE