Predavanje: Američka mlada ljevica

Srijeda, 30.11.2016 u 18:00
Large_lead_960

Američka kulturna i politička scena u posljednjih je godinu dana doživjela velike promjene. Predsjednički izbori iznjedrili su nova imena ljevičarske politike vezane za nasljeđe pokreta Occupy Wall Street i u jednom trenutku ulijevali nadu u promjenu da bi u konačnici rezultirali pobjedom Donalda Trumpa uz ovacije krajnje desnice.

U sklopu projekta 'O kritici i onima oko nje' u Booksi Alice Béja pokušat će ocrtati američki ljevičarski milje poznat pod nazivom "the young left" te analizirati fenomen novih ljevičarskih časopisa koji su se javili u posljednjih godina. Predavanje će se baviti ulogom kultrnih i političkih časopisa lijeve provenijencije u ovim promjenama te njihovom vezom sa scenom nastalom iz pokreta Occupy Wall Street kao i vezom s mainstream politikom i kandidaturom Bernija Sandersa. 

Alice Béja predaje englesku civilizaciju i književnost na Sciences Po Lille u Francuskoj. Specijalizirala je američku književnost te doktorirala na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle. Predavala je na Paris 8 i Science Po Reims te bila urednica francuskog časopisa Esprit. Bavi se odnosom književnosti i politike u Sjedinjenim Američkim Državama kroz proučavanje anarhističkih i socijalističkih pokreta s početka 20. stoljeća, ljevičarskih pokreta u 21. stoljeću te proleterske književnosti. Magistrirala je na temu The transfiguration of politics: Upton Sinclair, John Dos Passos and the Sacco and Vanzetti case a doktorirala  na temu A combat writing. Literature and politics in the interwar period in the United States: John Dos Passos (1920-1938).

Foto: Eduardo Munoz/Reuters

POVRATAK NA VRH STRANICE