Predstavljanje: "Bijela vrata" Mateje Jurčević

Petak, 13.10.2017 u 19:30
Large_mateja

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Goran za mlade pjesnike za 2016. godinu. Nagrađeni rukopis, Paranoja, objavljen je 2017. pod nazivom Bijela vrata. Pjesme je, također, objavljivala u časopisima Tema i Eckermann te na portalu FictionPlayGrounds. Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr. Članica je književne grupe Prirok.

Rad mlade pjesnikinje predstavit će Goran Čolakhodžić i Ivica Prtenjača. Oni će, zajedno s Matejom, razgovarati još i o nagradi Goran, novim kretanjima u području poezije u zemlji i susjedstvu, pjesničkim suradnjama te o tome je li činjenica ili zabluda da pjesništvo odnedavno doživljava rast popularnosti pogotovo među mlađom čitateljskom publikom.

Prije odjave, navedimo još pokoju rečenicu o Matejinoj poeziji iz obrazloženja nagrade Goran za mlade pjesnike.

Rukopis Mateje Jurčević odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju. Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE