Predstavljanje: "Crno more" Neala Aschersona

Srijeda, 16.05.2018 u 19:00
Large_neil-asherson

Knjiga Crno more iznikla je iz pera Neala Aschersona, škotskog povjesničara i novinara, a govori o zadivljujućoj povijesti jednoga od najzanimljivijih i najturbulentnijih prostora europske povijesti.

Uz autora, o knjizi će govoriti povjesničar Tvrtko Jakovina i urednik knjige Stjepan Ravić, a razgovor će prevoditi Ervin Felić.

Neal Ascherson (Edinburgh, 1932.) škotski je povjesničar i novinar te jedan od najznačajnijih britanskih stranih dopisnika. Završio je studij povijesti na Kraljevskom koledžu Sveučilišta Cambridge kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji, a njegov mentor, ugledni britanski povjesničar Eric Hobsbawm, ustvrdio je jednom prilikom da je Ascherson bio „vjerojatno najbolji student kojega je ikada poučavao". Unatoč tome Ascherson je odbio akademsku karijeru kako bi se mogao baviti novinarstvom, kojemu je posvetio više od pola stoljeća svoje karijere.

Novinarstvom se počeo baviti sredinom 1950-ih, a prvi ozbiljan angažman dobio je 1959. kao dopisnik dnevnog lista The Scotsman iz „zemalja Commonwealtha", da bi već sljedeće godine postao dopisnik uglednog nedjeljnog tjednika Observer, za koji je izvještavao o događajima iz gotovo cijeloga svijeta: od nemirnih i ratom zahvaćenih afričkih i azijskih postkolonijalnih zemalja, ali i europskih zemalja „Istočnog bloka" (Istočna Njemačka, Čehoslovačka, Mađarska, Poljska…), izravno svjedočeći nizu burnih događaja poput Alžirskog rata za nezavisnost, Praškoga proljeća 1968., Svibanjskim prosvjedima u Parizu 1968., Pinochetovu vojnom udaru u Čileu 1973., postavši tako jedan od najpoznatijih svjetskih dopisnika toga vremena.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE