Predstavljanje digitalne arhive "Frakcije"

Subota, 21.12.2019 u 12:00
Large_frakcija_01_velika

Pozivamo vas na druženje povodom objave digitalne arhive časopisa za izvedbene umjetnosti FRAKCIJA, 1995.-2015.!

Očekuju vas kava i kolači, kratki predah od adventske groznice te (besplatni!) svesci legendarnog i već dugo nedostupnog kazališnog časopisa kojima možete obradovati rodbinu i prijetelje, ali ponajviše sebe!

O čemu je Zuppa pisao u tematu Političnost 90ih? Koliko puta smo objavili neki Žižekov tekst? (Jednom.) Koja autorica je napisala najveći broj članaka? (Ivana Sajko.)

Tko su nam tih godina bili najdraži autori? Gregory Shollete ili Peter Sellars (onaj drugi)? Darko Lukić ili Xavier Le Roy? Nataša Govedić ili Guillermo Gomez-Peña? Camille Paglia ili Goran Sergej Pristaš? Bojana Cvejić ili Claudia Castelluci? Marin Blažević ili Eugenio Barba?

O Eurokazu, Tjednu suvremenog plesa, ARL Dubrovnik, Teataru &TD, Montažstroju, Trafiku, BADco. i mnogima drugima. O kulturnim politikama, o koreografiji kao načinu mišljenja o odnosu estetike prema politici, o utopiji, o seksualnosti, o glumici kao autorici, o radikalizmima Istočne Evrope, o nejasnom nepostojanom nerazumljivom, o znanju drugim sredstvima…

Kroz 1247 online dostupna članka, intervjua i priloga!

(Dostupna od 21.prosinca!)

***

Projekt javne digitalne arhive časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija koji je izlazio u periodu 1995.-2015. godine omogućuje profesionalnoj i široj javnosti uvid u dva desetljeća jednog od dugovječnijih publicističkih projekata u Hrvatskoj, ne samo u nezavisnoj kulturi, nego i u području kulturnih časopisa općenito.

Započeta iz potrebe artikulacije teorijsko-kritičke platforme za suvremena kretanja u izvedbenim umjetnostima, Frakcija je aktivno gradila kontekst za novu i aktualnu umjetnost te pružila podršku cjelokupnoj nezavisnoj sceni u Hrvatskoj što je, pogotovo u devedesetima, značilo i opozicijsku političku opciju i otpor prema dominantnim kulturnim politikama. Ovaj sadržajno progresivan i međunarodno relevantan časopis nositelj je pamćenja niza lokalnih organizacija, institucija, umjetnika i umjetničkih skupina koje djeluju u Hrvatskoj 1995.-2015. godine.

Projekt digitalne arhive Frakcije uključuje digitalizaciju svih izdanja časopisa, trajnu i javno dostupnu arhivu te bibliografiju pretraživu po izdanju, autoru, naslovu i temi.

Arhiva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija dio je medijske zbirke Internetskog arhiva (The Internet Archive), on-line knjižnice i arhiva mrežnih i multimedijalnih sredstava. Svako izdanje moguće je prelistati online ili preuzeti u nizu formata, uključujući PDF, Kindle, epub, i dr.

Projekt je u 2019. godini podržala Zaklada Kultura nova i time omogućila dovršetak te javnu i trajnu objavu ove arhive.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE