Predstavljanje: 'Dok me ne razbiješ' Kristine Špiranec

Petak, 19.02.2016 u 19:00
Large_dok_me_ne_razbijes

S Kristinom već dugo surađujemo, no nitko od nas iz Bookse neće pričati o njezinoj prvoj zbirci poezije jer će to puno bolje učiniti Branislav Glumac, Alojz Majetić, Tonko Maroević i Matea Filko.

Dok me ne razbiješ (Zagreb, Stajer-graf, 2016.) propituje (ra)stvaranje tijela i pjesme, pritom putujući kroz mijene u subjektu i mijene u odnosima s drugim subjektima. U tri homogena ciklusa (Predigre, Čîni i Pogledi) ostvaruje se proces 'razbijanja', kreativni postupak koji traži sugovornika, čitatelja koji će pristati na čudesan poetski svijet: (…) Uzmi / žlicu i vrati me u šalicu u kojoj jesam, glatku, / simboličku. Povezujući nježnost i oporost, ponesenost i grubost, introspekciju i objektivizaciju, ritam poezije i ritam proze, pjesme su to koje proizvode suglasje nesuglasja, kao i intenzivne emocije.

Kristina Špiranec (Zabok, 1987.) magistrirala je hrvatski jezik i književnost te komparativnu književnost. Sudjelovala je 2012. godine u projektu 'Criticize This!' u sklopu kojega objavljuje niz književnih kritika o suvremenim djelima hrvatskih, srpskih te bosanskohercegovačkih autora. Nastavlja pisati književne kritike za književni portal booksa.hr te časopise Tema i Agon, a pjesme objavljuje u studentskom almanahu, magazinu Svijeta kulture, Temi, Quorumu, Zarezu i Književnoj republici.

Dođite, i pridružite se ovom nesvakidašnjem 'poetskom razbijanju'!
 

POVRATAK NA VRH STRANICE