Predstavljanje grafičkog romana "Alpha" i razgovor s Barrouxom

Nedjelja, 12.05.2019 u 19:00
Large_barroux_autoportrait

Izdavačka kuća V.B.Z. i Booksa pozivaju vas na predstavljanje nagrađivanog grafičkog romana Alpha spisateljice Bessore i ilustratora i crtača Barrouxa koji je na hrvatski prevela Mirna Šimat. S Barrouxom će razgovarati urednik knjige Vladimir Šagadin, a razgovor će prevoditi Nives Curić.

Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda važan je grafički roman našeg doba, prikaz očajničkog putovanja jednog čovjeka od Afrike do Europe. Tekst je napisala Bessora, nagrađivana francuska autorica gabonskog podrijetla, a strip je ilustrirao Barroux, poznati francuski grafičar i umjetnik. Za iznimnu književnu i umjetničku vrijednost grafički roman Alpha 2016. g. dobio je nagradu engleskog PEN-a.

Bessora (spisateljica)
Rođena je u Belgiji. Majka joj je Švicarka, a otac Gabonac. Odrastala je u Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i Africi. Nakon prestižne Visoke poslovne škole u Parizu (École des hautes études commerciales de Paris) i karijere u međunarodnim financijama u Ženevi, doktorira antropologiju i piše svoj prvi roman 1999. godine. Njezin roman Les Taches d’encre (Mrlje od tinte), objavljen 2001. u izdanju Serpent à Plumes, dobitnik je nagrade Fénéon, a roman Cueillez-moi, jolis Messieurs… (Uberite me, zgodna gospodo…), koji je objavio Gallimard, dobio je Grand Prix littéraire d’Afrique noire (Nagrada za književnost Crne Afrike) 2007. godine. 

Barroux (crtač)
Rođen je u Parizu i proveo je najveći dio svoga djetinjstva u sjevernoj Africi. Po povratku u Francusku, nakon studija umjetnosti radi kao umjetnički direktor u različitim reklamnim agencijama. Nekoliko godina poslije odlazi u Kanadu pa u Sjedinjene Američke Države, i ondje započinje blistavu karijeru ilustratora u novinama i knjigama za mlade. U to vrijeme surađuje s brojnim časopisima, poput The New York Timesa, The Washington Posta, časopisa Forbes i objavljuje knjige za djecu koje mu donose mnoge nagrade. 

Grafički roman Alpha objavljen je u sklopu biblioteke Na margini (manje zastupljeni glasovi, žanrovi i iskustva u europskim književnostima) – riječ je o trogodišnjem projektu izdavačke kuće V.B.Z. koji se provodi uz potporu programa Kreativna Europa Europske unije  i u okviru kojeg će biti objavljeno trideset naslova. 


 

POVRATAK NA VRH STRANICE