Predstavljanje: "Krasno sranje"

Srijeda, 15.05.2019 u 19:00
Large_3____piero_manzoni_-_merda_d_artista__1961__-_panoramio

Znanstveni časopis ZGB (Zagreber germanistische Beiträge) sa zadovoljstvom poziva na predstavljanje temata o skatološkim aspektima u jeziku i književnosti (Schöne Scheiße – Konfigurationen des Skatologischen in Sprache und Literatur, ZGB 27/2018).

Riječju i slikom o temi će zboriti urednici Ingo Breuer sa Sveučilišta u Kölnu i Svjetlan Lacko Vidulić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uz predstavljanje temata i njegovih znanstvenih rezultata, ponudit će ilustrativan te nadasve zabavan presjek skatoloških motiva u književnosti i likovnoj umjetnosti. Izlaganje na hrvatskom i njemačkom jeziku (uz konsekutivno sažimanje na hrvatskom).

Odnos prema probavi i njenom krajnjem rezultatu po mnogo čemu je kulturološki indikativan te podložan povijesnim mijenama. Stoga skatološki kompleks biva predmetom niza humanističkih znanosti i disciplina – od kulturne i historijske antropologije do povijesti umjetnosti i znanosti o književnosti, od jezikoslovlja do psihoanalize.

Dva pitanja za zagrijavanje. Jedno iz povijesne vizure: je li točno da su skatološki motivi u umjetnosti srednjega i ranoga novog vijeka uglavnom izrazito negativno konotirani (smješteni u sferu pakla ili pak nižih društvenih slojeva), dok s razvojem higijene i uspješnog izmještanja defekacije ona postaje izvorom fascinacije? I jedno pitanje iz poredbene vizure: zašto jezik psovki i dizajn zahodskih školjki olako povezujemo s kolektivnim mentalitetima: s "našom" genitalnom i "njihovom" analnom fiksacijom? Iako znamo da su kulturni stereotipi bedasti & opasni?

foto: wiki commons, Piero Manzoni - Merda D'artista (1961)
 

POVRATAK NA VRH STRANICE