Predstavljanje: S. H. Manto i 'Preko granica'

Srijeda, 14.09.2016 u 19:00
Large_clipboard

Saadat Hasan Manto (1912. – 1955.) dugo je slovio kao enfant terrible urdske književnosti. Birajući ponekad teme koje njegovi suvremenici i književni kritičari, a osobito dežurni dušobrižnici, nisu smatrali prikladnima za pristojnu lijepu književnost, Manto se tijekom cijelog svog književnog stvaralaštva borio s lažnim moralom i njegovim zagovornicima. Sasvim osobit, ali do krajnjosti iskren i u književnosti i u privatnim odnosima, izazivao je podjednako divljenje i zgražanje. U opusu koji obuhvaća preko 250 pripovijedaka, stotinjak radio-drama i brojne eseje o suvremenicima, Manto je dao presjek indijskog i pakistanskog društva u onim segmentima koji često ostaju zakriveni oku čitatelja.

Manto je značajan ne samo kao autor koji je stvorio zamjetan književni opus, već i kao autor koji je utro put generacijama pakistanskih i indijskih književnika koji su došli nakon njega.

Zbirka Preko granica (Ibis grafika, Zagreb, 2016) donosi četrnaest Mantovih pripovijedaka koje daju dobar pregled tema koje su ga zaokupljale i prvi put u našu književnu svakodnevicu donosi s izvornika prevedenog autora koji je svojom kvalitetom zaslužio da u njoj bude prisutan već davno prije. Zbirka je ujedno i prvi cjeloviti prijevod nekog urdskog književnika kod nas.

O knjizi, o Mantovu životu i djelu, o politici i njenom odrazu u književnosti, o prelaženju raznih granica – onih književnih normi, država i moralnosti - govorit će Krešimir Krnic, prevoditelj ove zbirke. Krnic predaje hindski, sanskrt i predmete vezane uz indijsku književnost i kulturu na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Svi ste pozvani/e na ovo jedinstveno književno putovanje kroz Indiju i Pakistan - dođite!

 

POVRATAK NA VRH STRANICE