Predstavljanje slovenskih književnika: Flis, Koprivnikar, Gorečan

Petak, 11.03.2016 u 19:00
Large_fotke

Predstavit će se troje slovenskih autora, i to Leonora Flis zbirkom kratkih priča Upogib časa (LUD Literatura), Aljaž Koprivnikar poezijom i Katja Gorečan pjesničkom zbirkom Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost).

Doc. dr. Leonora Flis docentica je književnosti na Fakultetu za humanistiku na Sveučilištu u Novoj Gorici. Predaje suvremene književne teorije, metodologiju međukulturalnih studija, sabrana poglavlja iz svjetske književnosti (engleska i američka književnost) i film u odnosu prema literaturi. Osim toga, područja njezina istraživanja su još i literarno novinarstvo, dokumentarna literatura i dokumentarni grafički romani odnosno romani u stripu. Bavi se i pisanjem književnih i filmskih recenzija za različite medije kao i prevođenjem kako stručne literature tako i beletristike. Prošle godine u studenome je u LUD Literatura izašao njezin prvijenac kratkih priča pod naslovom Upogib časa. Leonora je i dobitnica podoktorske Fullbright stipendije, koja joj je omogućila istraživački rad na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

Aljaž Koprivnikar, doktorski student slavenske literature Karlovog sveučilišta u Pragu, pjesnik i književni kritičar, rođen je jedne kasne aprilske noći u Ljubljani. U svojim istraživanjima književnosti najviše se voli baviti umjetničko-književnim tokovima na početku 20. stoljeća, posebno modernizmom i avangardom. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani diplomirao je s temom "Jugoslovenske avangarde – zenitizam", a magistarski je rad izgradio na području češke avangarde i njezine usporedbe sa slovenskom poetskom avangardom u prvoj polovici 20.stoljeća. Kao književni kritičar redovito surađuje s LUD Literaturom, Radiom Ars te Javnom agencijom za knjigu Republike Slovenije. Na književnom portalu Bližjiknjigi.si prije svega se bavi književnom kritikom poezije, a kao kulturni novinar surađuje s novinama Delo. U slobodno vrijeme voli tintom puniti prazne bijele stranice knjižica koje kupuje na točno određenom, uvijek istom mjestu. Njegova poezija, koja je prevedena na engleski, češki i grčki jezik, dosad je objavljena na više internetskih portala, te u slovenskim i stranim književnim revijama. 

Katja Gorečan studirala je komparativnu književnost i književnu teoriju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U vrijeme studija bavila se dramskim pismom kod profesora Borisa A. Novaka i Vinka Möderndorfera, kod kojeg je napisala svoju prvu jednočinku Sedem punčkinih vprašanj uprizorenu kao čitanje u KUD France Prešeren. Nakon studija zaposlila se u Domu za starije osobe Ribnica gdje je vodila razgovorne grupe i likovne radionice s bolesnicima koji boluju od demencije. Pjesničku zbirku Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost) izdala je 2012. godine, a zbirka je bila izabrana za Bienale mladih umjetnika (BJCEM) u Rimu i nominirana za Jenkovu nagradu. Sudjelovala je na Festivalu mlade literature Urška 2015 i bila izabrana kao prateća autorica s dramskim tekstom Molči, Frida. Trenutačno se bavi istraživanjem feminističke afroameričke koreopoezije za reviju Amfiteater te vodi kreativne radionice kamišibaja.

S autorima će razgovarati Asja Bakić.

POVRATAK NA VRH STRANICE