Predstavljanje: 'Zent', časopis izvan-rednog zajedništva

Četvrtak, 09.06.2016 u 19:00
Large_zent-cover_photo2

Nova Iskra i Zent kolektiv dolaze u Booksu kako bi ponosno predstavili rezultat svog jednogodišnjeg rada, a to je prvi broj novog časopisa Zent. Evo što kažu:

"Časopis je posvećen istraživanju, ispitivanju i problematizaciji savremenosti u svim njenim aspektima. Zent je političan utoliko što politiku ne vidi (samo) kao pitanje institucija već pre svega kao pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Zent piše pristupačnim i razumljivim jezikom i eksperimentiše sa formama izraza (od fotografije, preko književnosti i arhitekture do teorije) sa namerom da problematizuje odnos između ”visoke”, "popularne” i ”narodne” kulture, "eksperata” i "amatera”, upravitelja i onih kojima se upravlja. Zent će u obliku tematskih štampanih izdanja izlaziti dva puta godišnje, a na sajtu časopisa, pored sadržaja štampanih izdanja, naći će da se i drugi originalni tekstovi i prevodi.

Naziv časopisa dolazi od žargonskog izraza 'zentati se' koji implicira određeni nivo straha (od) i anksioznosti (prema). Za Zent, zentati se znači iščekivati (ništa određeno), biti izvan reda i izvan mesta, na ničijoj zemlji, nikada tamo gde te se očekuje. Zent shvata zajedništvo kao prvi od preduslova za ostvarivanje izvan-rednog mesta za sve.

Vizuelni idenitet, dizajn i prelom prvog broja časopisa Zent je upriličila dizajnerka Olga Jorgačević, dok su pored nje za art direkciju bili zaduženi Relja Bobić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović. Prvi broj Zenta uredili su Maja Kantar, Aleksandra Lakić, Ivan Marković i Aleksandra Savanović. Izdavač časopisa je Nova iskra." Mi dodajemo, ako želite saznati tko su sve autorice i autori zastupljeni u časopisu, dođite na predstavljanje, ili bacite pogled tu.

Na predstavljanju će biti Ivan Marković, Aleksandra Savanović i Maja Kantar, a razgovor s njima vodit će Luka Ostojić.

Dođite svi, a prije no što dođete, imajte na umu da ćete prvi broj Zenta moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 50 kuna.

POVRATAK NA VRH STRANICE