Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Lički haiku u digitalnom stilu

Naslov knjige: Sjećanje šume Autor knjige: Damir Karakaš Izdavač: Buybook Godina izdanja: 2017
Četvrtak
07.02.2019.

Knjiga Sjećanje šume svidjela se svim članicama čitateljskog kluba, ponajviše zato što je većinu podsjetila na djetinjstvo, a djelomično i zato što je poslužila kao uvid u odrastanje u ličkom selu 70-ih i 80-ih godina. Unatoč tome što je lokacija jasno definirana, teme poput odrastanja, obiteljskih odnosa, prijateljstva, odnosa prema prirodi, univerzalno su primjenjive.

Dosta smo se zadržale i na stilu, za koji smo zaključile da je majstorski, vrlo sažet, jasan, čitljiv, a u isto vrijeme poetičan. Za autora smo se složile da ne troši riječi, što smo objasnile činjenicom da drugačije ne bi odgovaralo mentalitetu i mjestu u koje je radnja smještena: rečenice su kratke jer duže ne bi niti odgovarale, za njih u tim „krutim" ličkim uvjetima nema ni vremena. Dvije su čitateljice vrlo zanimljivo ocijenile stil: jedna ga je nazvala „digitalnim stilom", prilagođenim suvremenoj komunikaciji, dok je druga čitateljica rekla da je Sjećanje šume za nju poput ličkog haikua.

Vrlo je zanimljivo za istaknuti kako su se čitanja razlikovala, neki su dojmovi o knjizi bili u potpunosti suprotni: neke od čitateljica dječakovo su djetinjstvo doživjele sretnim i relativno bezbrižnim, a druge su bile u potpunosti suprotnoga mišljenja; također se nismo složile oko odnosa oca prema sinu, neke su u romanu naslutile ljubav oca prema sinu, koja je dana suptilno i s mjerom, dok su druge pak taj odnos doživjele lišenim ljubavi, a oca okrutnim; nismo se složile ni oko kraja knjige – polovica čitateljica kraj knjige shvatila je i kao dječakov kraj, dok druga polovica nije dijelila to mišljenje.

Razgovor čitateljskog kluba moderirala je Ivana Dražić koja je i sastavila ovaj izvještaj.

U utorak, 12.2. u 18 sati Čitateljski klub 54+ sastat će se i razgovarati o knjizi Maksimum jata riječke autorice Tee Tulić. Ako se želite priključiti nekoj od aktivnosti u sklopu projekta Koja je tvoja priča? javite nam se na booksa[at]booksa.hr ili na 01/ 4616 124 - dobro nam došli!

Možda će vas zanimati
Preporuke
17.05.2020.

Priče o nama samima

Zbirka 'Moj muž' Rumene Bužarovske jako se svidjela našem čitateljskom klubu, a evo i zašto!

Piše: Sara Tomac

Preporuke
08.04.2020.

Poželjan odmak od stvarnosti

Izvještaj s čitateljskog kluba posvećenog knjizi 'Sloboština Barbie'.

Piše: Booksa

Preporuke
22.05.2019.

Samo je jedan Ljubavnik

 'Ljubavnik' Marguerite Duras vrhunski je poetski roman koji, pri svakom novom čitanju, propušta čitatelja u neki dotad neslućeni sloj.

Piše: Ursula Burger

Preporuke
09.10.2018.

Sve (ni)je povezano

Booksinom čitateljskom klubu svidjeli su se ambiciozna tema i nepretenciozan stil romana 'Atlas oblaka' Davida Mitchella.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
05.06.2018.

Tigar od papira

Téa Obreht je romanom 'Tigrova žena' osvojila kritiku na Zapadu i širom svijeta, no Booksin čitateljski klub ostavila je ravnodušnim.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu