Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Odiseja siromašnog Rumunja

Large zvjezdana kyro Foto: Andrew Spillane / Flickr
Naslov knjige: Prosjak i zec Autor knjige: Tuomas Kyrö Izdavač: Fraktura Godina izdanja: 2017.
Utorak
28.03.2017.
Od milijun testova kojima možete prikratiti vrijeme dok čekate u redu ili vam je jednostavno dosadno u životu, najteži su oni koji vas pitaju 'što biste radije odabrali'. Naravno, u tim testovima izbor nije odabir između čokolade s rižom i čokolade s lješnjakom nego onaj životniji, biste li radije bili siromašni i pošteni ili uz minimalnu (ali negativnu) involviranost stekli određen financijski imetak. Na odabir, dakako, utječe milijun važnih i nevažnih sitnica i izbor se ne nameće uvijek sam po sebi, no na kraju – izbor je ipak samo na onome koji bira. 
Rumunj Vatanescu, junak knjige Prosjak i zec Tuomasa Kyröa, odabrao je poći težim putem. To je u njegovom slučaju uključivalo napuštanje obitelji i domovine uslijed dubokog siromaštva, rad pod zloglasnim ruskim mafijašem i posao profesionalnog prosjaka na ulicama nimalo tople Finske. Znao je da ništa od navedenog neće biti lagodno, no i u najtežim trenucima znao je zašto je na to pristao: zbog kopački svog sina. Zbog njega i njegove sreće ništa mu se nije činilo nemogućim ili preteškim. 
Vatanescu je prodaju u bijelo roblje dostojanstveno podnio, ipak – nije se predugo zadržao pod palicom mafijaša. Nakon pobune prosjaka, Kugarovih zaposlenika, u kojem deblji kraj izvlači upravo Rus, Vatanescu započinje bijeg, filmski, ispunjen pustolovinama i u društvu jednog zeca. Put se nastavlja raznim finskim predjelima, Vatanescu upoznaje šarolik spektar likova s kojima ostvaruje raznovrsne odnose, a potraga za njim poprima nevjerojatne razmjere. Traži ga Kugar, traže ga razne nacionalne televizije, novinari, simpatizeri, političari. Svatko u Vatanescuu prepoznaje buntovnika s razlogom, on postaje simbol otpora, simbol nečeg drugačijeg, postaje nacionalni junak koji se bori za opće dobro, misterij o kojem nitko zapravo ništa ne zna. 
Vatanescu do samog kraja ostaje nepromijenjen, a jednaka je i njegova konstantna želja da sinu kupi toliko željene kopačke. Upoznaje svu bijedu Skandinavije, ali i materijalno dobro potkovane Fince, i shvaća kako materijalno ne znači nužno i sreću. Upoznaje i svoju buduću životnu suputnicu, također drukčiju od ostalih, ali njemu – baš po mjeri. S njom započinje karijeru menadžera koji uspješno prodaje trikove svoje suputnice. Iako nema baš nikakve osobne dokumente, Vatanescu postaje globalno prepoznatljiv. 
Tuomas Kyrö finski je književnik, dramski pisac, kolumnist, karikaturist i autor stripova. Dosad je objavio trinaest romana, a jedan je od najčitanijih književnika Finske. Svojim romanom Prosjak i zec hrvatskoj je javnosti još jednom opravdao i razlog tolikih lauda.
Roman Prosjak i zec neobična je priča o simbiotskom prijateljstvu Rumunja i životinje. Zec ne može bez Vatanescua jer mu on pruža sigurnost i hranu, a Vatanescu ne može bez zeca jer mu on postaje jedini stalni prijatelj tijekom putovanja. 
Ova topla priča prepuna je šarmantnih detalja i ispunjena je životnom filozofijom svakodnevice. Jednostavnog književnog stila, roman Tuomasa Kyröa zasigurno će osvojiti svakog čitatelja. Doza humora, doza nimalo ljigave patetike, doza života i doza snažnih filozofskih misli izdvajaju ovaj roman od tematski sličnih djela. Vatanescu je lik za kojeg navijamo tijekom cijelog romana, baš kao i za toliko željene kopačke za sina. On je lik za kojeg se nadamo kako će uspjeti unatoč svim lošim predispozicijama, lik koji isijava nespretnošću i dobrotom, koji čvrsto vjeruje kako će uspjeti u malim stvarima. 
Tuomas Kyrö je to odlično portretirao učinivši Vatanescua globalno poznatim u cijelom književnom svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu