Ponedjeljak
04.11.2019.

Predstavljanje knjige Branislava Jakovljevića

Subota, 09.11.2019 u 19:00 @ Galerija Nova
A+ A-

Predstavljanje knjige Branislava Jakovljevića Umetnost odluke – performans i samoupravljanje u Jugoslaviji, 1945-91 održat će se u subotu, 9. studenog, u 19 sati u Galeriji Nova.

Knjigu će predstaviti autor i Goran Sergej Pristaš.

Branislav Jakovljević u Umetnosti odluke ukazuje na povezanost demokratizacije umjetnosti i industrijske demokracije na slučaju socijalističke Jugoslavije, a što je rezultiralo nastankom jednog oblika kulture koji je teško klasificirati. U knjizi autor dovodi u pitanje pretpostavku da je istočnoeuropska umjetnost prije 1989. mogla biti samo "službena” ili "disidentska”, tvrdeći da raspad Jugoslavije nije posljedica međunacionalne "vjekovne mržnje”, već da proizlazi iz devijacija i poraza same ideje samoupravljanja.

Jakovljević svoje teze izlaže na primjeru sletova, pa proto-performansa kao što je beogradska inscenacija Čekajući Godoa iz 1954. godine, ili kroz body-art Marine Abramović i drugih. U knjizi se također navode i brojna međunarodno manje poznata umjetnička imena, no važna za jugoslavenski kontekst, a ulogu ima i mladi Slavoj Žižek sa svojom eksperimentalnom poezijom.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.