Promocija portala 'Književna baština u muzejima'

Petak, 14.12.2018 u 11:00
Large_knji_bast_viz_2_
Promocija portala Književna baština u muzejima, prvoga tematskoga online vodiča kroz muzeje, zbirke i ostale baštinske ustanove u Hrvatskoj koje čuvaju vrijednu ostavštinu hrvatskih književnika, održat će se u petak 14. prosinca 2018. u 11 sati u prostorijama Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu.
 
O elektroničkom vodiču, književnoj baštini i novim projektima, uz autoricu portala mr. sc. Snježanu Radovanliju Mileusnić, knjižničarsku savjetnicu u Muzejskome dokumentacijskom centru, govorit će i Marinko Barčan iz Muzeja Petra Preradovića u Pitomači, dr. sc. Ana Batinić s Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU, dr. sc. Uroš Desnica iz Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića, muzejska savjetnica Sonja Gaćina Škalamera iz Hrvatskog školskog muzeja, ravnateljica Gradskog muzeja Čazma Jadranka Kruljac Sever te Jasmina Reis, voditeljica muzeja Kuća Šenoa.
 
Književna baština u muzejima vodi korisnike kroz vrijednu ostavštinu 269 književnica i književnika čija se književna baština čuva u 638 muzeja i ustanova - od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Hrvatskog državnog arhiva do rodnih kuća i centara za kulturu, a među šestotinjak predmeta koji kod virtualnih posjetitelja bude znatiželju i interes za pomak iz virtualnoga u realni svijet muzejskih prostora našli su se i pisaća komoda Dobriše Cesarića, kišobran Dragutina Rakovca, košulja s plastronom književnika Janka Matka, nalivpero Grigora Viteza, čizme Ivana Mažuranića, pisaći stroj Marije Jurić Zagorke, portreti Miroslava Krleže, guc Mate Balote, Dnevnik Dragojle Jarnević.
 
Portal je zamišljen kao mrežna platforma koja pruža informacije o muzejskoj građi i zbirkama književne baštine (od kojih većina nije vidljiva na internetu ili još nije digitalizirana) i koja usmjerava korisnike na javno dostupnu digitaliziranu baštinu hrvatskih književnika smještenu izvan muzeja. Tako su za znanstvenu, obrazovnu i istraživačku upotrebu dostupni referentni podaci o muzejskim izložbama, katalozima, knjigama, tekstovima, projektima, manifestacijama i digitalnoj građi u kojima muzeji predstavljaju i ističu književnu baštinu.
 
S namjerom aktualiziranja problematike književnih muzeja dr. sc. Ana Batinić približit će publici prvi muzej književnosti koji bio postavljen 1957. godine u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU zaslugom Dragutina Tadijanovića. Marinko Barčan predstavit će projekt obnove rodne kuće Petra Preradovića i uspostave suvremenoga interpretacijskog centra u Grabrovnici u sklopu obilježavana 200 godina od pjesnikova rođenja, dr. sc. Uroš Desnica govorit će o književnoj ostavštini Vladana Desnice koja se nalazi u Kuli Stojana Jankovića, a Sonja Gaćina Škalamera predstavit će rad Hrvatskoga školskog muzeja koji kontinuirano sabire i velikim izložbenim projektima prezentira književnu baštinu učitelja i pedagoga. Jadranka Kruljac Sever prezentirat će bogatu Zavičajnu zbirku Gradskoga muzeja Čazma u kojoj je i ostavština Slavka Kolara, a Jasmina Reis govorit će obiteljskoj zbirci Šenoa i aktivnostima povodom obilježavanja 180. obljetnice rođenja Augusta Šenoe.
 
Portalu Književna baština u muzejima možete pristupiti ovdje.
POVRATAK NA VRH STRANICE