Putopis: Izrael i Petra

Četvrtak, 14.09.2017 u 19:00
Large_img_2764

U šetnju Izraelom i izgubljenim gradom, danas jednim od sedam svjetskih čuda, Jordanskom Petrom, povest će nas Ivona Bačelić Grgić, ekonomistica, putopiskinja i blogerica.

Vodeći se Twainovom izrekom „Za dvadeset godina više ćete žaliti zbog onog što niste napravili nego zbog onog što jeste", Ivona je sama otišla na  putovanje u Izrael i Petru u lipnju ove godine. Na svojim putešestvijama Izraelom Ivona je posjetila staru Jaffu, danas sastavni dio Tel Aviva, Haifu, Eilat na proputovanju do Petre u Jordanu, Jeruzalem, Betlehem, Mrtvo more i Masadu.

Na putopisnom predavanju ispričat će nam svoja iskustva  iz zemlje u koju je puno lakše ući nego izaći, zemlje koja ima najsigurniji aerodrom na svijetu. Čut ćemo kako je Ivona prešla strogo utvrđenu granicu na Rahelinom prolazu između Izraela i Palestine u posjetu Betlehemu i popila sok u najnižem baru na svijetu na obali najslanjeg jezera na svijetu – Mrtvog mora.

Ispričat će nam i  kako je to boraviti na povijesnoj utvrdi iz Herodovog vremena – Masadi u  prime terminu za dobiti sunčanicu dok je živa u termometrima prelazila 40 stupnjeva, a koja se i  danas spominje prilikom polaganja vojne zakletve u državi u kojoj je služenje vojske obvezno i za muškarce i za žene. Boravkom o Izraelu Ivona je iskustveno potvrdila tezu koja možda najbolje opisuje tri najveća izraelska grada, a  kaže da Jeruzalem moli, Haifa radi, a Tel Aviv se zabavlja.

A boravak u Petri najbolje opisuju riječi Lorensa od Arabije u Sedam stupova mudrosti koji je napisao: „A Petra je najdivnije mjesto na svijetu." Mislio je da bi svaki opis mjesta izblijedio pred vlastitim doživljajem u susretu s Petrom.


Ivona Bačelić Grgić proputovala je 42 zemlje na 4 kontinenta– s prijateljima, strancima i sama. I ne misli  stati s upoznavanjem svijeta. Iskustva sa svojih putovanja redovito i rado prenosi na predavanjima i tribinama diljem Hrvatske. Autorica je zbirke putopisa Samo za taj osjećaj - putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike, objavljuje putopise i na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona, a piše i na vlastitom blogu Just for this feeling.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE