Putopis: SAD by Mima Simić

Srijeda, 26.10.2016 u 19:00
Large_img_1437__1_

Mima Simić bila je u SAD-u i održat će putopisno predavanje o tom iskustvu. Evo kako ga je najavila:

"Jednom je tako Elizabeth Gilbert došla svom izdavaču i rekla – dude, pun mi je kufer ove Amerike. Cijele se noći tjeskobno koprcam u nesanici, zurim u crvenu rijeku svjetla pod sobom i gutam hamburgere, silazim polako s uma, a ni u hlače više ne mogu ući. Ali, čuj ovu ideju: odletjet ću iz New Yorka, na kraj svijeta; u Rim, u Indiju i na Bali, može i ekonomska klasa – ondje ću raditi i raditi i raditi na sebi, i jest ću špagete jezikom domorodaca, i pjenušac će svjetlucati kao prosvjetljenje, i taman pred kraj putovanja past ću u ljubav, kako mi kažemo, kao u aktivni vulkan, a erupcija će nas izbaciti na vrhove svih ljestvica bestselera svih zemalja svijeta.
Uredom nekako baš u tom trenutku zastruji povjetarac, makar su svi prozori bili zatvoreni, a u zraku se osjeti miris jasmina, kao oni štapići što ih se može naručiti s ebayja direktno iz Indije, pet dolara za kilu. Bez riječi, izdavač je iz uredskog stola izvukao čekovnu knjižicu i poredao na komadić papira kolac i šest grbavih jaja, što bi mi rekli, i već sljedećeg jutra Liz je bila u taksiju, na putu za JFK gdje će pojesti svoj posljednji hamburger u životu.
Ostatak priče znamo. Proročanstvo iz ureda se ostvarilo, i mnogo više od toga, i živjeli su sretno onkraj korica knjige, sve do razvoda, to jest dok Liz nije shvatila da je zaljubljena u svoju najbolju prijateljicu, i to baš nekad u doba kad je ovoj dijagnosticirana zloćudna bolest (rak)… Ali, dobro, to je sad već neka druga priča.
No zašto vam sve to govorimo…? Zvučat će vam nevjerojatno, no gotovo identične stvari doživjela je Mima Simić tijekom 9 ½ tjedana i 16 000 km svoje pustolovne vožnje SAD-om. Osim što se Simić hranila u Walmartu, spavala po motelima sa žoharima i krvavim plahtama, i slikama klauna, a razmjerno često spavala je i u automobilu. Na svom se (meta)fizičkom putovanju Mima zbližila s ne jednim domorocem, upoznavši se s raznolikim navadama i običajima, koje će s vama, u formi plesa i pjesme predstaviti u vašem i našem omiljenom knjiškom vigvamu, Booksi."

Svi koje žele atendati, mogu to učiniti ovdje.

See ya all in Booksa!

POVRATAK NA VRH STRANICE