Razgovor: Kritičko bibliotekarstvo, disruptivni mediji i taktičko obrazovanje

Utorak, 19.03.2019 u 19:00
Large_mario_hibert-digitalni_odrast__1_

Razgovor se organizira u povodu izlaska knjige Marija Hiberta Digitalni odrast i postdigitalna dobra (Institut za političku ekologiju i Multimedijalni institut, 2018.).

Što bi trebala biti zadaća biblioteka i bibliotekara u trenutku kadaukoričene knjige i časopisi prelaze u digitalno, a pristup digitalnim knjigama i časopisima postaje ograničen centraliziranim digitalnim platformama? Kada čitanje, pisanje i spoznavanje postaju metom sve intenzivnije komercijalizacije, zatvaranja i nadzora korisnika upravo posredstvom tehnologija? Kada biblioteke nekritički preuzimaju tehnološka rješenja koja ih ograničavaju u pružanju slobodnog pristupa knjigama i časopisima ravnopravno svim članovima društvene zajednice? Kada njihovi korisnici trebaju upravo kritičku medijsku pismenost da bi se orijentirali u zbilji u kojoj digitalno prožima sve sfere svakodnevice?

O ovim pitanjima razgovarat ćemo povodom izlaska studije Marija Hiberta Digitalni odrast i postdigitalna dobra, koja kroz trostruku prizmu kritičkog bibliotekarstva, disruptivnih medija i takičkog obrazovanja promišlja prakse koje mogu pružiti otpor širenju zatvorenih digitalnih platformi, procesima komodifikacije znanja i slijepoj vjeri u tehnološka rješenja.

U razgovoru sudjeluju Aleksandra Pikić, Boris Bosančić, Petar Jandrić, Mario Hibert i ispred izdavačâ Vedran Horvat i Tomislav Medak. Do knjige u ukoričenom izdanju možete doći u Booksi, a u digitalnom obliku naći ćete je ovdje.

POVRATAK NA VRH STRANICE