Razgovor: Ne precrtavati, nego crtati!

Utorak, 15.09.2020 u 18:00
Large_1

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW i ususret otvorenju izložbe Ne precrtavati, nego crtati! u Galeriji Nova u parku ispred Bookse održat će se razgovor s Anom Hušman i Danom Perjovschim.

Razgovor će moderirati Ana Dević.

Izložba Ne precrtavati, nego crtati! uspostavlja dijalog između istraživanja Pionirskog grada u sklopu projekta Ane Hušman i Dubravke Sekulić i recentne serije crteža Dana Perjovschog. Oni dijele srodan interes za popularne i angažirane formate poput skiciranja, crtanih bilješki i testiranja koji čine integralni proces dijeljenja znanja.

Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na odsjeku za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada. Njezini radovi prikazani su na izložbama i festivalima diljem svijeta.

Dubravka Sekulić je arhitektica koja istražuje transformacije izgrađenog okoliša na prijelazu između politike, zakona i ekonomije. Nakon četiri godine koje je provela kao asistentica na IZK Institutu za suvremenu umjetnost na Tehničkom sveučilištu u Grazu, ove je godine postala Viša predavačica na Školi za arhitekturu na Royal College of Arts u Londonu. Nedavno je obranila doktorsku disertaciju "Constructing Non-alignment: The Construction Enterprise Energoprojekt 1961-1989" (Građenje nesvrstanosti: Građevinsko poduzeće Energoprojekt 1961.-1989.) na Institutu za povijest i teoriju gta na ETH Zürich. Dubravka je ko-kurirala konferenciju Life of Crops: Towards an Investigative Memorialization (Život usjeva: Prema istraživačkoj memoralizaciji), te je i dalje ključna članica istraživačkog tima. S Milicom Tomić uredila je "Exhibiting Matters” GAM.14 — Graz Architecture Magazine.

Dan Perjovschi živi i radi u Sibiuu i Bukureštu u Rumunjskoj. Njegove samostalne izložbe uključuju: The black and white Cape Town Report, A4 Art Foundation Cape Town (2019), The Prize Drawing, Kunsthalle Hamburg, 2016, Unframed, Kiasma, Helsinki (2013); Not over, MACRO, Rome (2011); What Happen to US?, MoMA, New York (2007); I am not Exotic I am Exhausted, Kunsthalle Basel (2007),The Room Drawing, Tate Modern, London (2006) i Naked Drawings, Ludwig Museum, Cologne (2005). Perjovschi je sudjelovao u brojnim grupnim izložbama i bijenalima poput of bread, wine, cars, security and peace, Kunsthalle Wien, (2020), On the Shoulders of the Fallen Giants, 2. Bijenale industrijske umjetnosti, Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan (2018), Bijenale u Jakarti (2015); Bijenale u Sydneyju (2008) Veneciji i Moskvi (2007) ili na 9. Istambulskom Bijenalu (2005). Perjovschi je dobitnik nagrada George Maciunas (2004) i Rosa Schapire /Kunsthalle Hamburg (2016).


Fotografija: Dan Perjovschi, Human, 2020.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE