Razgovor o knjizi „Obala maršala Tita“ Vlade Vurušića

Četvrtak, 12.12.2019 u 19:00
Large_78684097_467536460542376_6757832170661740544_n

Edicije Božičević pozivaju vas na razgovor o knjizi Obala maršala Tita Vlade Vurušića. Razgovor s autorom vodit će urednik knjige Josip Ivanović.

Knjiga uspomena Vlade Vurušića na odrastanje u Trogiru u šezdesetima i sedamdesetima nije 'samo' još jedna zbirka privatnih uspomena, nego zbirka uspomena koje govore mnogima i koje se izdižu iznad iskustvenog obzora svog autora i konkretnog mjesta i vremena, konkretnih doživljaja i osoba. […] Događaji, sudbine, slučajnosti i pravilnosti, tuge i veselja, rastanci i čekanja, statiranje u njemačko-jugoslavenskim filmskim koprodukcijama o Winnetouu i odlasci na Hajdukove utakmice, Titovi dolasci i smrt Jima Morrisona, ljetni udvarači jači na riječima nego na djelu i iznajmljivači koji češkim (i slovačkim) turistima što ih je u kolovozu '68. na ljetovanju zatekla sovjetska okupacija ne naplaćuju smještaj i hranu, sve to i štošta još zasvjedočeno je na ovim stranicama, jer to je ono što zovemo zavičaj, ili rodni grad, ovdje Trogir, drugdje nekako drugačije, ali to je „ono kad vam je toplo, kad sve znate, kad vam ništa nije nepoznato, pa su čak i strahovi, nedoumice i bojazni nekako topli i familijarni..."
(iz pogovora Ive Žanić)

Vlado Vurušić rođen je u Trogiru. Završio je Filozofski fakultet u Zagrebu. Autor je dviju publicističkih knjiga, Nogomet: svjetska prvenstva (u suradnji s prijateljem Ivicom Buljanom) te Priča o nogometu i rokenrolu, a sudjelovao je u radu na mnogim posebnim prilozima poput onih o operaciji "Oluja”, tragediji Vukovara te biografiji pape Franje. Za kratku priču Miris oceana dobio je nagradu na natječaju HAVC-a i Ministarstva branitelja. Radi kao novinar u Jutarnjem listu. Radio je ratne reportaže iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Bio je i sudionik Domovinskog rata. Za svoje reportaže objavljene u Globusu dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Objavio je više prijevoda s ruskog.

POVRATAK NA VRH STRANICE