Razgovor o tranziciji u književnosti s Igorom Gajinom

Petak, 25.09.2020 u 18:00
Large_portret_1

U parku ispred Bookse održat će se razgovor s Igorom Gajinom.

Polazeći od pretpostavke da je koncept tranzicije u domaćoj teoriji i povijesti književnosti nedovoljno istražen, Igor Gajin kroz prizmu tog fenomena u studiji Lelek tranzicije (Disput, 2020) analizira suvremenu književnu scenu i rekonfigurira njen zvjezdani sustav. Čini nam se da je to više nego zgodan povod razgovoru o suvremenoj hrvatskoj književnosti - o realizmu i načinima odmaka od realizma, o modernosti, modi i pomodnosti, odnosu ideologije i književnosti te o formiranju suvremenog kanona.

U razgovoru će, uz Igora, sudjelovati kritičar i novinar Boris Postnikov, a moderirat će Ivan Tomašić.

Igor Gajin rođen 1973. godine u Požegi. Diplomirao je 2000. godine na studiju hrvatskog jezika i književnosti bivšeg Pedagoškog fakulteta u Osijeku. Od sredine devedesetih radio je kao novinar, novinski urednik i književni kritičar, a novinarski posao napušta 2010. s pozicije zamjenika glavnog urednika. Kao vanjski suradnik na osječkoj Kulturologiji predavao je na kolegijima iz osnove novinarstva, medijske pismenosti i medijske kulture. Od 2012. je asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku na kolegijima književnosti za studente glume i lutkarstva.

Radove iz područja suvremene hrvatske i svjetske književne produkcije, problematike suvremenih medija i na teme kulturalnih efekata tranzicijsko-globalizacijskih procesa objavljuje u dnevnom tisku, novinama za kulturu, književnim časopisima i stručnim periodikama. Suator je kulturne strategije grada Osijeka i urednik izdavačke djelatnosti Umjetničke akademije u Osijeku te suautor panorame suvremene osječke književnosti Osijek 2.0.

***

Dok čekate razgovor uživo, pročitajte što je Igor Gajin otkrio Ivanu Tomašiću u onom pisanom - 1. dio, 2. dio.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE