Razgovor: 'Retorika i društvo'

Petak, 08.05.2015 u 19:00
Large_davor__1_

Pozivamo vas na retoričko druženje u dobrom društvu. Povod je nedavno objavljena knjiga Retorika i društvo autora Gabrijele Kišiček i Davora Stankovića.

Već sam naziv knjige daje naslutiti da su autori retorici namijenili određeni položaj. Parafrazom osnovnoškolskog predmeta Priroda i društvo, odmah su je smjestili u školske klupe i tako istaknuli važnost retoričkog obrazovanja. I to od malih nogu. Što su time htjeli poručiti? Da je hrvatskom društvu potrebno sustavno retoričko obrazovanje. Takav stav rezultat je njihovog dugogodišnjeg proučavanja i analize javnog govora, ali i podučavanja ljudi. Možda je ovdje zgodno spomenuti da je Gabrijela Kišiček viša asistentica na Odsjeku za fonetiku i stručni suradnik-fonetičar na Novoj TV, a da Davor Stanković nakon višegodišnjeg fonetičarskog iskustva na HRT-u trenutačno radi u kreativnoj agenciji I TO NIJE SVE! Tako svojom teorijskom i praktičnom podlogom mogu odgovoriti na brojna pitanja koja su i sami sebi postavili u knjizi.

Kakav je govor javnih osoba u Hrvatskoj? Koje smicalice najčešće koriste političari u saboru? Koje su retoričke značajke središnje informativne emisije? Kojim se sredstvima uvjeravanja služe oglašivači? Za koja su sve zanimanja važne govorničke vještine? Zašto nam je neugodno ustati se i održati zdravicu? Je li u govorima potrebno koristiti humor? Koliko je pitanja pristojno postaviti odjednom? Prolazeći kroz ova pitanja, ali i ona koja postave posjetitelji, autori i njihovi gosti nastojat će ukazati na sveobuhvatnu prisutnost retorike u svakodnevnom životu suvremenoga čovjeka.

Jer retorika ne uči samo javnom govorenju, nego i slušanju, analiziranju, kritičkom promišljanju, logičkom povezivanju, argumentiranju... Ukratko, vještinama koje čine bolje društvo.

Svi ste pozvani!
 

POVRATAK NA VRH STRANICE