Razgovor s Francescom Melandri

Petak, 20.04.2018 u 19:00
Large_53ce2024b4405c044f9c614e2b0c583a_w_h_mw_mh_cs600x360_cx0_cy0-2-2

Italija krajem sedamdesetih: Crvene brigade, neredi i nasilje, otmice militantnih skupina i nikad do kraja provedena revolucija; po svim se čulima prostire Mediteran. Ovim se kontekstom bavi višestruko nagrađivana talijanska književnica Francesca Melandri.

No Melandri ne zanima pisanje povijesne kronike Italije, a još manje oslikavanje mediteranskih razglednica. U njenom su fokusu međuljudski odnosi, a glavni likovi nisu povijesne ličnosti, teroristi ni revolucionari, nego njihovi najbliži. Slikoviti karakteri, dinamičan tijek radnje i opipljivi prizori aduti su ove književnice i nekadašnje TV scenaristice.

Francesca Melandri drugi će put gostovati u Zagrebu. Na "Festivalu svjetske književnosti” 2014. godine predstavila je svoj nagrađivani roman Viši od mora (Fraktura, 2014.) Ovoga će puta u Booksi govoriti o svom debitantskom djelu Eva spava (Fraktura, 2017.) koji je 2010. bio najprodavanija knjiga godine u Italiji, dok se trenutno u zagrebačkim knjižnicama traži "veza” da bi se došlo do slobodnog primjerka.

Dok se Viši od mora odvija na neimenovanom mediteranskom otoku, Eva spava vodi nas na 1.500 kilometara dug put od Južnog Tirola do Kalabrije. Oba romana izmiču stereotipima pa, ako želite saznati više o talijanskom društvu, a ne vjerujete u slike koje prenose San Remo, Silvio Berlusconi i calcio, dođite u Booksu upoznati lik i djelo Francesce Melandri.

S autoricom će razgovarati voditeljica Dunja Kučinac i prevoditeljica oba romana Ana Badurina. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku bez prijevoda.

POVRATAK NA VRH STRANICE