Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književni upitnik: 'Komikaze'

Ponedjeljak
29.05.2023.

U našoj neumornoj potrazi za književnošću samo je bilo pitanje vremena kada ćemo naletjeti na drage nam suvremene autorske stripove – Komikaze

Riječ je o online magazinu koji krije gomilu autorskih stripova i crteža iz cijelog svijeta, stoga smo naša pitanja poslali na adresu Ivane Armanini, strip-autorice i likovne umjetnice, voditeljice Komikaze udruge. 

Podijelila je i s nama nedavni primjer kako se ušuljati u prostore s potencijalom. Naime, na naslovnoj fotografiji je izložba XXkomikaze (naslovnice komikaze albuma u XXL dimenzijama), u prostoru Ex Caserma u Bariju, gdje se održao Ca.co festival početkom svibnja: "Zanimljivo je da smo prostor unutar skvota 'osvojili' na način da se u toj prostoriji nije ništa događalo otkad su oni tamo, zadnjih 10 godina, a mi smo ga, uz pomoć glavnog organizatora Tommasa i još jednog pomagača, sredili, obukli u izložbu i nadamo se, pokrenuli seriju izložbi i događanja u još jednom prelijepom prostoru!".

Znatiželja i eksperimentalni duh još jednom su se isplatili, a u retcima koji slijede čitajte o reakcijama publike, izazovima malog izdavaštva i stripovskim planovima za ljeto.

Recite nam nešto više o tome kako je nastao ovaj projekt. Otkud ideja i koje su potrebe publike u ovom području? Koliko dugo traje?

Program ide pod imenom Komikaze od 2002. godine. Postojala je, kao i danas, potreba da se na jednom mjestu mogu objavljivati autorski, art i eksperimentalni stripovi. Od tada izlaze svaka 4 mjeseca u formu webzina na adresi https://komikaze.hr i jedan tiskani album godišnje, filtiran od 3 webzina, i tako 21 godinu u kontinuitetu.

Kako profesionalna, a kako šira čitateljska publika reagira na njega?

Komikaze su trajno dostupan i besplatan arhiv nezavisnih stripova, autora i publikacija i predstavlja jednu od institucija kulture pamćenja. Ova društvena skulptura okuplja 21 godinu rada na nezavisnoj sceni kroz gotovo 400 predstavljenih umjetnika iz cijelog svijeta, s preko 6000 stranica objavljenih stripova i ilustracija kroz stotinjak publikacija.

Ovaj bazen je velika inspiracija artistima, dizajnerima i izdavačima za iskok van okvira ustajalih praksi. Komikaze su nagrađene "Oskarom" nezavisnog autorskog stripa 2020. u Meki stripa, na najvažnijem europskom festivalu – u Angoulemeu. Prosječno broji tisuću novih posjetioca mjesečno, dnevno 1 prolistan album standardne debljine. Besplatno, sa svih strana i na sve strane svijeta.

Koje vam je teme važno otvoriti ovim projektom?

Okosnica je različitost, odnosno jedinstvo različitosti, pa i tematske. Okvir je zadržati ideje solidarnosti i slobode u suvremenom stripu.

Koji su njegovi dugoročniji ciljevi?

Cilj je održati bedeme egzotičnog otoka nezavisnog stripa.

Za koga biste voljeli saznati da je fan?

Svi otvoreno i kreativno misleći organizmi su dobrodošli.

Budući da su financije gotovo uvijek izazov, kako izlazite na kraj s time? Vide li i donatori potencijale projekta?

Program ima potporu Grada i Ministarstva kulture i medija RH, nekad raste, nekad pada, ali je konstanta. Puno nam znače i donacije naše vjerne publike. Nažalost, nemamo sredstava plaćati objavljene autore, što, budući da ih se godišnje objavi 50-tak, teško da ćemo ikad i moći. Ipak, svaki za svaki broj stigne malo more stripova. Mislim da ljudi vjeruju u izbor, mrežu i kvalitetu našeg mikrobrenda pa se stvari organski razvijaju. Puno važnih stvari se ni danas ne može kupiti novcem.

Postoje li još neki izazovi s kojima se susrećete?

Velik je izazov malog izdavaštva strmoglavi skok cijena tiska i poštarina, nestabilni trendovi društvenih mreža (algoritmi, naplate), inflacija i cjelokupna teška financijska iscrpljenost lokalne i internacionalne prekarne autorske scene. Borimo se sa strahom da će nadolazeće vrijednosti i novu svrhu stvaralaštva i izdavaštva diktirati tržište.

U skučenim okvirima lokalne zajednice najveći izazov je opstati kao žena, pa još umjetnica.

Koji su daljnji koraci i planovi za budućnost, kako planirate razvijati projekt?

Nakon uspješne turneje po Italiji pripremamo se za ljetne radionice po Hrvatskoj.

Mikroizdavački ritam se nastavlja u revijalnom tonu. Šaljite stripove, dođite nam na radionice i pratite Komikaze mreže: Instagram i Facebook

Možete li preporučiti jednu knjigu za koju smatrate da je, iz kojeg god razloga, čitateljima prošla ispod radara?

S obzirom na slab odjek u medijima, izgleda da je svako izdanje Komikaza prošlo ispod radara. Navratite u stripoteku i pronađite nešto za sebe, uvijek ste dobrodošli!

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda će vas zanimati
Na blic
08.01.2024.

Književni upitnik: 'Živa knjižnica'

O posebnoj knjižnici koja se hvata ukoštac s teškim pitanjima i projektu riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
28.09.2023.

Književni upitnik: Damir Imamović

Povodom predstavljanja albuma 'The World And All That It Holds', nastalog prema motivima romana Aleksandra Hemona, Damiru smo postavile nekoliko pitanja o vezi književnosti i glazbe u njegovom životu.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
19.05.2023.

Književni upitnik: 'Mala otočka biblioteka'

Naša sugovornica je Anamarija Amlica Levak, a saznali smo više o čitateljskim i društvenim aktivnostima na otoku Mljetu.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
27.04.2023.

Književni upitnik: 'Impulsi udobnosti'

Naša sugovornica je Kristina Tešija, a saznali smo više o newsletterima koji u naše sandučiće elektronske pošte donose književnost.

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
20.04.2023.

Književni upitnik: 'Bliski susreti jezične vrste'

Razgovarali smo s Gajem Tomašem o podcastu koji se inspirira najrazličitijim (ponekad neočekivanim) segmentima jezika oko nas.  

Piše: Anja Tomljenović

Na blic
03.04.2023.

Književni upitnik: 'Bookmobil'

Razgovarali smo s Majom Klarić o kombiju koji oko sebe okuplja ljubitelje književnosti, ali i druga znatiželjna lica.

Piše: Anja Tomljenović

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu